Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich vanaf begin juli laten vaccineren

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich vanaf begin juli laten vaccineren

NieuwsCoronavirus

Vanaf 2 juli kunnen de eerste jongeren, die dat willen, zich laten vaccineren tegen het coronavirus met BioNTech/Pfizer. Dit heeft minister Hugo de Jonge besloten nadat de Gezondheidsraad hier eerder een positief advies over gaf. Het vaccineren van jongeren zorgt voor directe en indirecte gezondheidswinst voor henzelf en kan een opleving van het virus in het najaar tegengaan.

De eerste jongeren, geboren in 2004, kunnen vanaf vrijdag 2 juli om 10.00 uur een afspraak maken, telefonisch via GGD GHOR Nederland of met DigiD via de gebruikelijke site. Naar verwachting hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen nog voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik.

Directe en indirecte gezondheidswinst en vrijheid
Vaccinatie levert jongeren volgens de Gezondheidsraad directe gezondheidswinst op. De directe gezondheidsschade door corona is voor jongeren veelal niet groot. Toch kan het virus ook bij jongeren zorgen voor ernstige complicaties en ziekenhuisopname en kunnen zij er flink en langdurig last van hebben (LONG COVID). Vaccinatie voorkomt dit. Tevens wordt voorkomen dat jongeren elkaar onderling minder besmetten. Dit vermindert de kans dat jongeren komend schooljaar in quarantaine moeten. Als jongeren zich laten vaccineren, kan dat een ernstige opleving van het virus in het najaar helpen tegengaan.

Vaccinatie is de enige weg uit de crisis
Er zitten belangrijke maatschappelijke, medisch-ethische, epidemiologische en juridische aspecten aan het bieden van de mogelijkheid van vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar. Juist aangezien de medische risico’s als gevolg van COVID-19 voor jongeren klein zijn. Daarom heeft de Gezondheidsraad verschillende experts uitgenodigd bij de totstandkoming van hun advies, zoals kinderartsen, (medisch)ethici, specialisten in kinderrechten en cardiologen. Zij hebben minister De Jonge helder geadviseerd jongeren vanaf 12 jaar een BioNTech/Pfizer-vaccin aan te bieden.

Veiligheid van de vaccins
Het EMA en CBG stellen hoge eisen aan de vaccins en hanteren zeer strenge criteria, die hetzelfde zijn als bij de toelating van andere vaccins, alleen als vaccins echt veilig zijn mogen ze worden gebruikt. Dit wordt continu in de gaten gehouden. Het geneesmiddelencomité van het EMA geeft op basis van alle beschikbare studies aan dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen. Het EMA heeft eerder al besloten dat BioNTech/Pfizer veilig is vanaf 12 jaar.

De Verenigde Staten en Canada vaccineren al jongeren vanaf 12 jaar met een BioNTech/Pfizer-vaccin. Binnen de Europese Unie zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje en Roemenië van plan om dat vaccin aan alle jongeren vanaf 12 jaar aan te bieden. EMA kijkt nog naar het toelaten van vaccineren van jongeren met Moderna.

Op www.coronavaccinatie.nl/jongeren is meer informatie voor jongeren en hun ouders te vinden over de vaccinatie tegen het coronavirus.