Vanaf nu 3 maanden tussen laatste vaccinatie en booster

Vanaf nu 3 maanden tussen laatste vaccinatie en booster

NieuwsCoronavirus

Nederland versnelt de boostercampagne. Een van de gevolgen is dat de periode tussen de laatste vaccinatie en de booster korter wordt. Zestigplussers kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken als de laatste vaccinatie tenminste 3 maanden geleden was. Bellen is nu, vanwege de drukte, niet mogelijk.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie 3 maanden na de laatste basisvaccinatie. Nederland hield tot voor kort nog 6 maanden aan, omdat dit de allerbeste bescherming lijkt te bieden. Vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant wordt het interval nu ingekort naar 3 maanden. In het belang van de publieke gezondheid krijgen hierdoor snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19.

Dat betekent…
Als u aan de beurt bent voor een booster (op dit moment zijn dat mensen van 60+), hoeft u voortaan geen half jaar meer te wachten. Als uw laatste vaccinatie tenminste 3 maanden geleden was, kunt u online een afspraak maken. Ga daarvoor naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Op deze website kunt u ook meteen kijken op welke datum u voor het laatst bent gevaccineerd. Klik op ‘mijn vaccinatieafspraken inzien’ en log in met uw DigiD.

Positieve coronatest? Ook 3 maanden wachten
Bent u de afgelopen 3 maanden positief getest op corona? Dan moet u wachten. U kunt pas een boostervaccinatie inplannen als uw laatste besmetting minimaal 3 maanden geleden was.

Een aantal veranderingen
Het heeft voorlopig geen zin om de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn te bellen. Ook partnerprikken worden niet meer ingepland. Door de honderdduizenden oproepen per dag staat het callcenter onder extreme druk en kunnen geen extra telefoontjes meer worden aangenomen. Daarnaast moet worden voorkomen dat het landelijke telefoonnetwerk in de problemen komt.

Dringende oproep
Daarom een dringende oproep aan iedereen. Vraag een DigiD-inlogcode aan als u die nog niet heeft en maak uw afspraak online.

Hulp nodig?
Via GGD GHOR Nieuws kunt u elke dag zien welke (leeftijds)groepen zijn opgeroepen om een afspraak te maken. Vraag alstublieft om hulp van een naaste als u het online inplannen lastig vindt. U kunt ook terecht in de bibliotheek voor hulp. Of bekijk de handige uitlegfilm, die helpt u stap voor stap om online uw eigen vaccinatieafspraak in te plannen.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne