Aanbod hulp GGD’en bij bron- en contactonderzoek

Aanbod hulp GGD’en bij bron- en contactonderzoek

NieuwsCoronavirus

GGD GHOR Nederland ontvangt de afgelopen dagen regelmatig aanbiedingen van organisaties én individuen die ons willen helpen met de forse klus die ons in juni te wachten staat: uitgebreid bron- en contactonderzoek. Wij waarderen dit zeer. Graag leggen wij u uit wat wij hiermee doen.

We gaan ervan uit dat we de komende tijd veel meer en voorlopig nog heel veel bron- en contactonderzoek zullen doen. Wij werken aan een professionele organisatie voor het langdurig doen van een fors toegenomen hoeveelheid bron- en contactonderzoek en testen. Hierbij kijken we 6 tot 18 maanden vooruit. De plannen geven ons vertrouwen dat we, met hulp van verschillende grote landelijke partijen, de benodigde opschaling op tijd kunnen realiseren.

Deze professionele en grootschalige landelijke aanpak is de reden dat er geen massale publicatie van vacatures voor particulieren te zien is. Overigens zijn er in het kader van regionale opschalingsplannen natuurlijk wel vacatures te vinden.

Wat doen wij met de aanbiedingen die wij ontvangen?

Wij hebben alle aanbiedingen nauwkeurig bekeken. Deze aanbiedingen houden wij vervolgens in portefeuille totdat er definitieve keuzes gemaakt zijn in wat de meest professionele, slimme en efficiënte manier is om ons werk in deze opgeschaalde vorm voor langere tijd te doen. (28 mei 2020: partijen zijn inmiddels geselecteerd)

Wilt u uw hulp aanbieden?

Bent u een individuele vrijwilliger?
Gezien de verwachte grootschaligheid van ons bron- en contactonderzoek, werken wij niet met individuele vrijwilligers. We denken echter wel dat er veel organisaties behoefte hebben aan vrijwilligers. Wij raden u aan om u aan te melden bij een van de verschillende organisaties die aanbod van hulp voor de zorg (waaronder ook GGD’en) en de aanpak van corona verzamelen. Medisch geschoold personeel kan bijvoorbeeld terecht bij Extrahandenvoordezorg.nl of via een van de banenplatforms van Gezondheidszorgbanen. Heeft u geen medische achtergrond, kijkt u dan eens bij het Rode Kruis (bijvoorbeeld Ready2help) of een van de regionale vrijwilligersorganisaties in de buurt.

Bent u een organisatie die (medisch) personeel beschikbaar heeft?
Inmiddels hebben wij partijen geselecteerd die ons gaan ondersteunen bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. De partijen die hun hulp hebben aangeboden en die wij niet geselecteerd hebben, hebben hiervan bericht ontvangen. Wij nemen nieuwe aanbiedingen niet in behandeling. Wanneer er (nog) andere partijen nodig zijn, melden wij dit op deze site.

De regionale GGD

Bij GGD GHOR Nederland hebben we een landelijk opschalingsplan gemaakt om de GGD’en waar nodig te kunnen ondersteunen bij de grote opgave die er aan komt. De verschillende GGD’en werken natuurlijk ook aan hun regionale opschalingsplannen. Het kan dus zijn dat zij hierin een andere procedure hebben. Deze plannen verschillen vaak ook per regio. Wanneer u hier meer over wilt weten, raden wij u aan om contact op te nemen met de afzonderlijke GGD’en. Deze vindt u hier.

Meer informatie over bron- en contactonderzoek vindt u op onze themapagina Bron- en contactonderzoek.