Tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na één prik AstraZeneca mogelijk

Tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na één prik AstraZeneca mogelijk

NieuwsCoronavirus

Vanaf vandaag kunnen mensen van 18 jaar en ouder die als eerste vaccinatie AstraZeneca hebben gehad, ervoor kiezen om als tweede vaccinatie BioNTech/Pfizer te ontvangen bij de GGD. Dit geldt ook voor mensen die de eerste AstraZeneca-vaccinatie niet bij één van de GGD’en hebben gekregen. Deze mogelijkheid bestond al voor mensen uit 1956 en 1957. Mensen die van deze mogelijkheid gebruik willen maken kunnen bellen met nummer 0800 – 7070.

De mogelijkheid om bij de tweede vaccinatie te kiezen voor BioNTech/Pfizer, na een eerste AstraZeneca vaccinatie, is vooral belangrijk voor mensen die na hun eerste vaccinatie tot de groep met hoog medisch risico zijn gaan behoren. Ook voor mensen die na een eerste AstraZeneca-vaccinatie zwanger zijn geworden, biedt een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer uitkomst.

Mensen die na een eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin de zeer zeldzame, maar ernstige bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (TTS) of systemisch capillairleksyndroom hebben gehad, wordt afgeraden een tweede vaccinatie te halen. Zij kunnen ook geen nieuwe afspraak maken. Dit geldt tevens voor mensen die een ernstige allergische of anafylactische reactie hebben gehad na de eerste vaccinatie.

Wie nog een tweede vaccinatie heeft staan bij de huisarts en daarvan afziet, wordt verzocht dit bij de huisarts per e-mail door te geven. Om een QR-code te krijgen in de CoronaCheck-App moeten beide vaccinaties geregistreerd staan.

Minister Hugo de Jonge heeft, na advies van de Gezondheidsraad, op 6 juli besloten dat mensen die één vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad, ervoor kunnen kiezen bij de tweede vaccinatie BioNTech/Pfizer te ontvangen.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne