WAARSCHUWING: oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

16 december 2020Coronavirus

Er zijn landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen. Lees onderstaande tips en voorkom dat u in de val van een oplichter loopt.

5 tips om te voorkomen dat u in hun trucjes trapt.

De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest of vaccinatie. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD.

De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen omdat iemand met corona u heeft aangewezen als nauw contact waardoor u onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit om financiële gegevens vragen en nooit bij aanvang van het gesprek om uw BSN nummer.

De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens

De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als u wél een afspraak heeft gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.

Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.

Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen. U vindt het nummer van uw regionale GGD op www.ggd.nl.

Wees voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale media

Plaats nooit op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

 

Mocht u slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doet u dan vooral aangifte bij de politie. U belt hiervoor met 0900 – 8844.

Datadiefstal gegevens coronatesten

25 jan 2021 Coronavirus

Dit weekend zijn twee medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij zouden tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen hebben aangeboden. GGD GHOR Nederland ... Lees meer

Lees meer over

Dagelijkse update vaccinaties coronavirus door de GGD’en

25 jan 2021 Coronavirus

Op deze plek wordt dagelijks de voortgang gepresenteerd van het aantal vaccinaties tegen het coronavirus dat door de GGD’en is gezet. Het gaat hier om het aantal ... Lees meer

Lees meer over