GGD GHOR Nederland hoopt op snelle oplossing toegang basiszorg Oekraïense vluchtelingen

14 april 2022Gezond leven

GGD GHOR Nederland is blij dat de politieke partijen SGP, VVD, CDA, D66 en CU deze week schriftelijke vragen hebben gesteld aan minister Kuipers (VWS) en staatssecretaris Van der Burg (J&V) over de toegang tot basiszorg voor Oekraïense vluchtelingen. GGD GHOR Nederland hoopt dat er nu binnen een week zicht komt op een goede, werkbare oplossing.

Vergoeding zorgverlening aan onverzekerdenHet verlenen van medische noodzakelijke zorg aan mensen die niet verzekerd zijn wordt vergoed via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. De zorgverlening aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt op dit moment óók vergoed via deze Onverzekerdenregeling.

Via het centrale meldpunt van GGD GHOR Nederland kunnen zorgverleners een accountnummer aanvragen, waarmee zij bij het CAK aanspraak kunnen maken op de subsidieregeling. Gezien het grote aantal ontheemden uit de Oekraïne is de aanvraag van zorgverleners bij het centrale meldpunt inmiddels sterk gegroeid. Van zo’n 20 naar 2500 per week.

Knelpunten Onverzekerdenregeling voor Oekraïense vluchtelingenVoor de zorgverlening aan Oekraïners is deze Onverzekerdenregeling verre van ideaal. Deze regeling dekt immers niet alle zorgkosten, maar uitsluitend die voor de medisch noodzakelijke zorg. Voor zorgverleners is de Onverzekerdenregeling een zeer bureaucratisch en tijdrovend, en het aangevraagde accountnummer is slechts 30 dagen geldig. Bovendien ‘reist’ met deze regeling de medische informatie niet met ontheemden mee wanneer zij van locatie naar locatie gaan, een andere zorgverlener bezoeken of contact opnemen in de avond, nacht of het weekend.

Eén oplossing voor drie problemenHet van toepassing verklaren van de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA) zou alle drie knellende problemen in één keer oplossen. Via deze regeling zijn asielzoekers in Nederland automatisch verzekerd voor de meeste zorg waar Nederlanders voor verzekerd zijn (Wmo, Zvw en Wlz).

Meer weten?Lees hier hoe GGD’en en GHOR bijdragen aan de opvang en de gezondheidszorg voor vluchtelingen uit de Oekraïne.

Nieuwsbericht LHV 13 april 2022 ‘Grote zorgen over huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen

Nieuwsbericht LHV 1 april 2022 ‘Ministeries regel nu toegang tot huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen 

Lees hier meer artikelen:

Energiebesluit positief voor gezondheid

30 sep 2022 Gezond leven

GGD GHOR Nederland is blij met het besluit van het kabinet om de druk van de energiekosten voor alle mensen in Nederland te verlagen. Dat werkt op meerdere ... Lees meer

Lees meer over

Kabinet geeft meer aandacht aan preventie, nu is het tijd om door te pakken

21 sep 2022 Gezond leven

De gezondheid van ons allemaal is kwetsbaar en moeten we versterken. De investering van het kabinet biedt kansen – maar er is structureel veel meer nodig om grote ... Lees meer

Lees meer over