Berichtgeving Janssen-vaccin

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Berichtgeving Janssen-vaccin

NieuwsCoronavirus

Deze week werd bekend dat een prik met het Janssen-vaccin vanaf januari niet meer overal voldoende is om aan de eisen van een QR-code te voldoen. Dit heeft voor heel veel onrust gezorgd; vooral bij mensen die in Oostenrijk op wintersport willen, maar ook bij mensen die zich afvragen of zij nog wel voldoende beschermd zijn tegen ernstig ziek worden door het coronavirus.

De GGD’en bepalen niet wie een extra prik kan en mag krijgen
De GGD’en krijgen veel vragen over het Janssen-vaccin in relatie tot deze berichten. Bijvoorbeeld, of een extra (booster) prik mogelijk is. De GGD’en zijn niet de partij die dit soort vragen kan en mag beantwoorden. Het ministerie van VWS en het RIVM bepalen het vaccinatiebeleid en beslissen, mede op advies van de Gezondheidsraad, wie welk vaccin wanneer krijgt.

Wel is gisteren duidelijk geworden dat demissionair minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS de Gezondheidsraad gevraagd heeft om met een spoedadvies te komen over de noodzaak en effectiviteit van een tweede dosis van het Janssen-vaccin. Dit advies wordt naar verwachting volgende week gegeven. Tot die tijd willen we mensen oproepen om niet in paniek te raken en dit advies af te wachten. Voor mensen die nu op reis willen gelden er nog geen veranderingen en vóór januari zal er zeker meer duidelijk worden.

Voor een reisadvies kan men contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, via 0247 247 247.