Blokhuis start Vaccinatiealliantie

Blokhuis start Vaccinatiealliantie

NieuwsVaccineren

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft 26 maart in Den Haag de startbijeenkomst gehad met de Vaccinatiealliantie.

Deze alliantie verbindt jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers. Samen willen zij uitgesproken deelnemen aan het maatschappelijke debat over het grote belang van vaccineren voor de gezondheid van kinderen en volwassenen. De ambassadeurs van de Vaccinatiealliantie willen met hun activiteiten de kennis over vaccinatie – bij ouders en professionals – verbeteren en bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad.

Blokhuis: “Elke ouder wil natuurlijk het beste voor de gezondheid van zijn of haar kind. Vaccinaties tegen ernstige infectieziekten zijn daarbij echt van bijzonder groot belang. Voor het overgrote deel van de ouders is dat gelukkig volkomen vanzelfsprekend. Een kleine groep twijfelt door allerlei ongefundeerde verhalen die de ronde doen. Daar heb ik grote zorgen over. “

De rol van de JGZ

De jeugdgezondheidszorg zorgt ervoor dat ouders beschikken over de juiste informatie én het goede gesprek, want vaccineren is meer dan het zetten van een prik. Hugo Backx, directeur van GGD GHOR Nederland: “Voor ons is deelname aan de Vaccinatiealliantie vanzelfsprekend. Wij steunen de plannen van staatssecretaris Blokhuis en onze duizenden JGZ professionals bouwen dagelijks aan de vertrouwensband met álle ouders en kinderen. Veilig en gezond opgroeien in Nederland; daar hoort vaccineren bij. Want een vaccinatie haal je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de bescherming van de ander.”

Aan de slag

De Vaccinatiealliantie komt twee keer per jaar bijeenkomen om ideeën en ervaringen uit te wisselen en nieuwe plannen uit te werken. De komende periode gaat de alliantie met de volgende acties aan de slag:

  • Het uitwisselen van de beste manieren om – in de dagelijkse praktijk – de zorgen van ouders over vaccineren te bespreken en weg te nemen.
  • Er komt een team wat het verspreiden van onjuiste informatie aan gaat pakken.
  • De ambassadeurs van de alliantie zetten hun expertise in om het belang van vaccineren bij een zo groot mogelijke groep mensen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld tijdens de European Immunisation Week.