Connie Rijlaarsdam wint Els Borst-prijs

Connie Rijlaarsdam wint Els Borst-prijs

NieuwsVeiligheid

Als je niet start, kun je niet beginnen. Connie Rijlaarsdam, oprichtster van Nu Niet Zwanger, heeft de Els Borst-Prijs gewonnen. De prijs is een jaarlijks initiatief van V&VN Verpleegkundig Specialisten. Connie ontving de prijs voor haar tomeloze en actieve inzet voor het opzetten en landelijk uitrollen van het programma Nu Niet Zwanger.

Van één pilot naar landelijke uitrol

Het verhaal van Nu Niet Zwanger begint in 2014 in Tilburg, waar Connie aan tafel zat met zeven instanties die zich bezighielden met de bespreking van een kwetsbare vrouw die ongewenst een kind had gekregen. Wat maakte dat de instanties niet de juiste ondersteuning konden bieden? Maar bovenal rees de vraag hoe kunnen we de kwetsbare vrouw helpen voorkomen dat het weer gebeurt? Uit deze situatie is de eerste pilot geboren. Nu, vijf jaar later wordt het programma landelijk uitgerold en is het opgenomen in het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van VWS.

“Toon aan wat echt belangrijk is. Daar maak je het verschil. Dan kom je vanzelf verder en kom je aan tafel bij mensen die de beslissingen nemen. En natuurlijk moeten er ook dingen op zijn plek vallen. Door betrokkenen niet alleen enthousiast te maken maar ook verantwoordelijk gaan mensen het verhaal voor jou vertellen, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Daar zit de kracht van Nu Niet Zwanger”, aldus Connie

Heb het lef

Deze prijs is een boost voor het belangrijke werk van alle Verpleegkundig Specialisten. Ik doe daarom ook een appèl op mijn vakgenoten om hun kennis en kunde in te zetten en gewoon altijd door te vragen. Heb het lef om ervoor te gaan en misschien drempels tegen te komen waar je nooit rekening mee had gehouden. Ga voor de troepen uit, excelleer. Maak een begin, want als je niet start kun je niet beginnen.”

Over Nu Niet Zwanger

Nu Niet Zwanger is een programma waarbij kwetsbare mannen en vrouwen ondersteund worden om de regie te nemen over hun kinderwens. Door als hulpverlener het gesprek aan te gaan, bij hun leefwereld aan te sluiten en hun vragen, emoties, opvattingen en barrières te verkennen, geven we kwetsbare (potentiële) ouders letterlijk weer wat grip op de loop van hun leven. En voorkomen we leed van een mogelijke uithuisplaatsing van een kind. Er zijn tot op heden en het programma heeft al vele honderden vrouwen en mannen weten te bereiken.

Meer over Nu Niet Zwanger lees je op www.nunietzwanger.nl of in het interview wat Connie dit voorjaar gaf aan het vakblad van de V&VN.

Eerdere prijzen

  • Connie won in 2017 de prijs van Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid, GGD GHOR Nederland.
  • In datzelfde jaar won zij ook de Petra Meerburgprijs, GGD GHOR Nederland.

De Els Borstprijs is een initiatief van de V&VN Verpleegkundig Specialisten en werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Vorige winnaars waren Gineke Munting, Odile Frauenfelder en Sylvia Verhage. Alle winnaars hebben zich extra ingespannen voor het vak van Verpleegkundig Specialist.