Corona teststraat op luchthaven Schiphol in gebruik

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Corona teststraat op luchthaven Schiphol in gebruik

NieuwsCoronavirus
Reizigers uit gebieden in de wereld waar veel besmettingen met het coronavirus voorkomt, en die via Schiphol in Nederland komen, kunnen zich op vrijwillige basis laten testen op het coronavirus. Dus ook als ze geen klachten hebben. Dat kan vanaf vandaag gratis in de teststraat tussen aankomsthal 3 en 4 op Schiphol.

Stapsgewijze uitbreiding

Nog niet alle zogenaamde oranje en rode vluchten worden opgevangen door de GGD.  Donderdag 13 augustus start het testen van reizigers bij een beperkt aantal vluchten. Vooralsnog kunnen alleen reizigers van vluchten die opgevangen worden door medewerkers van de GGD gebruik maken van de teststraat. Komende weken wordt de capaciteit voor het testen stapsgewijs opgevoerd naar 600 tests per dag.

Om iedereen die zich aanmeldt te kunnen testen, wordt in samenwerking met VWS gewerkt aan een versnelde registratie-, testafname- en analysecapaciteit, zodat uiteindelijk iedere reiziger uit een oranje of rood gebied die zich wil laten testen, terecht kan in de teststraat.

Reizigers uit gebieden die door corona als rood of oranje zijn aangemerkt en opgevangen worden door medewerkers van de GGD ontvangen vooralsnog bij de gate een flyer waarin staat hoe ze zich kunnen aanmelden voor een test op Schiphol. Hier worden ze ook gewezen op de maatregelen in Nederland, zoals het dringende advies om twee weken in quarantaine te gaan. Met wegwijzers en flyers worden deze reizigers naar de locatie van de teststraat begeleid. In de teststraat kan men zich registeren en de test ondergaan. De uitslag van de test ontvangt de reiziger binnen 48 uur. Als iemand positief test, dan wordt het bron- en contactonderzoek uitgevoerd door de GGD van de regio waar de persoon woont of verblijft.

Asymptomatisch testen

Bij de teststraat op Schiphol worden  reizigers uit risicogebieden getest. Hier ligt een kans om nader onderzoek te doen naar de effectiviteit van asymptomatisch testen, omdat deze reizigers –in principe geen klachten hebben. Het RIVM is daarom nauw betrokken bij deze teststraat.

Thuisquarantaine

Aangezien testen van mensen zonder klachten een momentopname is, moet men ook na een negatieve testuitslag nog wel in thuisquarantaine. Testen vervangt de 14 dagen thuisquarantaine dus niet. Het is een aanvulling om mensen met een besmetting snel op te sporen en inzicht te krijgen in hoeveel reizigers zonder klachten toch positief testen op het coronavirus. Mogelijk kan dit op termijn bijdragen aan een inkorting van de quarantaine periode. Om dat te kunnen bepalen begeleidt RIVM deze aanpak. De teststraat op Schiphol is een extra taak die GGD Kennemerland uitvoert, in opdracht van de minister van VWS. De GGD werkt daarbij samen met Schiphol en GGD GHOR Nederland, en wordt daarbij ondersteund door een consortium van medische laboratoria, het ministerie van Defensie en het Rode Kruis. Defensie zet hiervoor negen landmacht militairen in, die afkomstig zijn van 11 Luchtmobiele Brigade.