Coronaprik 5- tot en met 11-jarigen vanaf 23 februari 2023 alleen nog voor kinderen met een medisch hoog risico

20 januari 2023Coronavirus

Tot nu toe was de coronaprik beschikbaar voor alle kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar. De Gezondheidsraad heeft het advies hierover bijgesteld: het is voor de meeste kinderen niet langer nodig om een coronaprik te krijgen. Het ministerie van VWS neemt dit advies over en heeft daarom besloten dat vanaf 23 februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus worden uitgenodigd. Aanvullend op de basisserie (de eerste coronaprikken) kunnen deze kinderen vanaf eind februari ook een herhaalprik krijgen.

Hoe maken ouders van kinderen met een verhoogd risico een afspraak?
De behandelend artsen worden gevraagd om de selectie van de 5- tot en met 11-jarigen met een medisch hoog risico uit te voeren en de uitnodiging voor een coronaprik te versturen naar hun ouders. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met een ernstige hart- of longaandoening (anders dan astma). In de uitnodiging staat uitgelegd dat het inplannen van de afspraak voor een coronaprik op een vaccinatielocatie van de GGD alleen mogelijk is door te bellen. Hiervoor komt een speciaal telefoonnummer beschikbaar, dat in de uitnodigingsbrief staat.

Wat gebeurt er met reeds gemaakte afspraken?
Kinderen kunnen alleen op afspraak een coronaprik krijgen. Ouders of verzorgers van 5- tot en met 11-jarigen die een vaccinatie-afspraak hebben gemaakt, worden per e-mail door GGD GHOR Nederland geïnformeerd over het bijgestelde advies. Daarnaast worden ouders of verzorgers van deze kinderen op de vaccinatielocatie geïnformeerd. De afspraak kan gewoon doorgaan, ook als deze na 23 februari 2023 gepland staat. De afspraak mag uiteraard ook worden afgezegd door te bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 0800 – 7070.

Meer informatie: coronavaccinatie.nl/kinderen.

Nieuwsbericht over het besluit van de minister: Coronavaccinatie 5 tot en met 11 jarigen alleen nog voor kinderen met een medisch hoog risico.

Nieuwsbericht over het advies van de Gezondheidsraad: gezondheidsraad.nl.

Lees hier meer artikelen:

Feiten en cijfers COVID-19

20 mrt 2023 Coronavirus

Bijgaand onze wekelijkse COVID-19-gerelateerde kernfeiten en cijfers om een beter beeld te krijgen van de werkzaamheden van de 25 GGD’en. Lees meer

Lees meer over

GGD’en stoppen met testen op corona

10 mrt 2023 Coronavirus

De GGD'en stoppen na 17 maart 2023 met het testen op corona. Dit volgt op het vandaag genomen besluit van de minister van VWS dat testen op corona niet meer ... Lees meer

Lees meer over