GGD’en geven geen COVID-19-vrij verklaring af

GGD’en geven geen COVID-19-vrij verklaring af

NieuwsCoronavirus

For English, open this document.

GGD’en krijgen regelmatig vragen of zij een COVID-19-vrij verklaring (ook wel non-COVID-19 verklaring genoemd) af kunnen geven. Bijvoorbeeld voor de werkgever of een reisorganisator. De GGD’en geven deze verklaring niet af. U kunt voor een dergelijke verklaring ook niet terecht bij het landelijke coronatest afsprakennummer 0800-1202.

In dit nieuwsbericht vindt u meer informatie over wat een COVID-19-vrij verklaring precies is, waarom de GGD deze niet uitgeeft en waar u wel terecht kunt voor een COVID-19-vrij verklaring.

Wat is COVID-19-vrij verklaring?

Een COVID-19-vrij verklaring of non-COVID-19 verklaring is een schriftelijke verklaring waarin staat dat een persoon is getest op COVID-19 en dat de uitslag negatief is (dus geen coronavirus is aangetroffen). Sommige landen eisen zo’n verklaring voordat naar het land kan worden gereisd.

Waarom geeft de GGD geen COVID-19-vrij verklaring af?

De GGD test:

  • iedereen met milde klachten (symptomen) van COVID-19
  • mensen zonder klachten die nauw contact zijn van iemand met corona
  • mensen die terug zijn gekomen uit het buitenland
  • mensen die thuis een zelftest hebben gedaan en een positieve testuitslag hadden.

Dit doet de GGD om de verspreiding van het virus te voorkomen en in het belang van de publieke gezondheid. Bij positieve testuitslagen wordt zo snel mogelijk gestart met bron- en contactonderzoek. Bij negatieve testuitslagen wordt geen verdere actie ondernomen, afgezien van de geteste persoon hierover te informeren.
De GGD test dus geen mensen om het mogelijk te maken dat zij bijvoorbeeld op vakantie kunnen.

Waar is een COVID-19-vrij verklaring te verkrijgen?

Er zijn verschillende organisaties die een COVID-19-vrij verklaring afgeven. Bijvoorbeeld bij een travel clinic of vaccinatiecentrum. Hieraan zijn kosten verbonden, die de persoon zelf moet betalen. De overheid vergoedt dit niet.

Meer informatie

Meer informatie over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland vindt u op de websites van de Rijksoverheid: