Datadiefstal gegevens coronatesten

Datadiefstal gegevens coronatesten

NieuwsCoronavirus

Dit weekend zijn twee medewerkers van het landelijke coronatest afsprakennummer aangehouden op verdenking van datadiefstal. Zij zouden tegen betaling persoonsgegevens uit de GGD-systemen hebben aangeboden. Terwijl veel Nederlanders grote negatieve gevolgen van het coronavirus ondervinden, willen criminelen persoonlijk gewin halen uit de gegevens van mensen die zich laten testen. GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan en de zaak is door de politie en het OM in behandeling genomen.

André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR: “Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze systemen. Iedereen die zich bij ons laat testen moet daar op kunnen vertrouwen. Daarom zijn we onmiddellijk bezig om verdere maatregelen te treffen. Deze criminele activiteit is een klap in het gezicht van 17 miljoen Nederlanders, die allemaal lijden onder de coronacrisis. Waarvan velen zich proberen te houden aan alle maatregelen in deze tijden. Dat er dan mensen zijn die over de rug van al deze mensen geld willen verdienen is ongehoord.”

Vanwege het lopende onderzoek kan GGD GHOR Nederland momenteel geen uitspraken doen over de zaak. Wij verwachten dat deze criminele actie vragen oproept over de veiligheid van het laten testen en de manier waarop de GGD’en met de persoonsgegevens omgaan. Testen is een enorm belangrijke schakel in het bestrijden van het virus. Het belang van (blijven) komen bij klachten is groot. GGD GHOR Nederland wil daarom binnen de beperkingen van het onderzoek zo transparant mogelijk zijn over het incident en de gevolgen.

Op deze pagina staan de vragen en antwoorden. Mogelijk worden deze gedurende dag en/of week verder aangevuld. Daarom vermelden we bovenaan de pagina het moment van de laatste wijzigingen.

PAGINA MET VRAGEN EN ANTWOORDEN

 

 

Dit bericht is op 27 januari 2021 om 10.10 uur bijgewerkt.