De kracht van de Vaccinatie Alliantie zit in de smeltkroes van ideeën

De kracht van de Vaccinatie Alliantie zit in de smeltkroes van ideeën

NieuwsVaccineren

Het is European Immunization Week. Elke dag spreken we een professional die in zijn of haar werk te maken heeft met het thema vaccineren. Vandaag spreken we Angela Bransen, afdelingsdirecteur Jeugd bij ACTiZ en Albertine Klein Velderman, adviseur jeugdgezondheidszorg bij GGD GHOR Nederland over hun rol en wat hen opvalt.

Bransen: “Sinds ik deze baan heb besef ik pas wat er allemaal komt kijken bij vaccineren. Jeugdgezondheidszorg professionals gaan het gesprek aan met ouders, zien ieder kind, denken mee met de ouders. In het belang van het kind maar ook in het belang van onze collectieve gezondheid, de gezondheid van alle kinderen in Nederland. Dat vraagt om vertrouwen en professionaliteit, want iedere ouder krijgt ermee te maken. Vaccineren is dus veel meer dan alleen een “koude” prik zetten.”

Succes

Klein Velderman: “Het Rijksvaccinatieprogramma gaat bijna ten onder aan zijn eigen succes, spreekwoordelijk natuurlijk. Om maar eens een geijkte vergelijking te gebruiken: niemand stelt vragen bij het belang van riolering. Maar zodra daar iets mis mee is… dan weet je het wel. Zo denken sommigen ook over vaccineren: veel ernstige ziektes komen niet of nauwelijks meer voor, dus waarom zou je je ertegen vaccineren? Ze vergeten daarbij dat de ziektes júist niet voor komen omdát we vaccineren.”

Tijdsgeest

Bransen: “Het publiek is bewuster bezig met hun gezondheid en de keuzes die zij hebben, dat merk je ook bij bijvoorbeeld het Preventieakkoord. Dat er een grote groep positief kritische burgers is, past bij de tijdsgeest.” De jeugdgezondheidszorg professionals denken daarom na over effectieve innovaties om het infectierisico te verlagen. Angela ziet dit terug. “Ja, bijvoorbeeld in de introductie van het digitale vaccinatieboekje en de ontwikkeling van apps. Professionals helpen bij het moderniseren van het Rijksvaccinatieprogramma. Zij kennen de doelgroep het best. Voor hén moet het werken.”

Vaccinatie Alliantie

Zowel Bransen als Klein Velderman is betrokken bij de Vaccinatie Alliantie, een initiatief van staatssecretaris Blokhuis. Hij verwacht dat deze krachtenbundeling leidt tot meer zichtbaarheid voor het belang van vaccinaties. Klein Velderman is er blij mee: “Deze alliantie leidt tot een mooie smeltkroes van ideeën. De diversiteit aan betrokken partijen is de kracht van de alliantie. We willen het goede fundament van het Rijksvaccinatieprogramma dat de jeugdgezondheidszorg nu uitvoert, bewaken en versterken. Momenteel speelt er veel rondom vaccineren. Het wordt vanuit alle hoeken belicht.” Ook Bransen ziet kansen: “Er ligt een stevig fundament dat niet ter discussie staat. Maar we moeten natuurlijk blijven verbeteren, bijvoorbeeld via betere communicatie en voorlichting. Aansluitend op de behoeftes van verschillende doelgroepen. Dat zal de komende jaren om een investering in tijd en geld vragen. Ook daarbij kan de Alliantie een rol spelen.”