Eerste regio’s starten met vaccinatie monkeypox

Eerste regio’s starten met vaccinatie monkeypox

NieuwsVeiligheid

Aanstaande maandag 25 juli starten GGD Amsterdam en GGD Haaglanden met het zetten van de eerste vaccinaties voor monkeypox/ apenpokken. De eerste uitnodigingen zijn donderdag 21 juli verstuurd aan de een kleine groep mensen uit de hiv-PrEP doelgroep.

Het gaat om de volgende hoogrisicodoelgroepen die preventief gevaccineerd worden:

  • iedereen die bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker geregistreerd is, of hiervoor op de wachtlijst staat;
  • iedereen die met HIV geregistreerd is;
  • iedereen die bekend is op de Soa poli.

Voor de genoemde hoogrisicodoelgroepen zijn voldoende vaccins in Nederland aanwezig en zij ontvangen gefaseerd in de komende periode een uitnodiging. Parallel aan de start bij GGD Amsterdam en GGD Haaglanden werken de andere GGD’en stapsgewijs aan een bredere uitrol vanaf zaterdag 30 juli. De vaccinatie betreft een aanvulling op de bestaande maatregelen en adviezen.

Meer over de stand van zaken is te lezen in de Kamerbrief die donderdag is uitgestuurd of op de website van GGD Amsterdam en GGD Haaglanden. Voor meer uitgebreide informatie over monkeypox kunt u terecht op de websites van het RIVM en Soa Aids Nederland.