Energiebesluit positief voor gezondheid

30 september 2022Gezond leven

GGD GHOR Nederland is blij met het besluit van het kabinet om de druk van de energiekosten voor alle mensen in Nederland te verlagen. Dat werkt op meerdere vlakken positief door voor de gezondheid.

Geen ongezonde schimmel in huis
Nu het kouder wordt, gaat de verwarming weer aan. Vanwege hoge gasprijzen besluiten mensen vaker de verwarming lager te zetten dan normaal. Ook doen zij ramen en ventilatieroosters dicht, om zo de warmte binnen te houden. In een kouder huis, waar minder geventileerd wordt ontstaan echter sneller vocht- of schimmelproblemen. Bewoners van woningen met vocht- en schimmelproblemen hebben vaker luchtwegklachten, zoals hoest, kortademigheid en astma.

De door het kabinet voorgestelde maatregelen zorgen ervoor dat ook mensen die het minder breed hebben hun woning voldoende kunnen verwarmen en ventileren, zodat schimmels minder kans krijgen. Voor tips voor in huis zie www.ggdleefomgeving.nl

Ton Coenen, directeur GGD GHOR Nederland: “Door de energie-armoede komen veel mensen niet alleen financieel klem te zitten, het leidt ook tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen. De sociaaleconomische gezondheidsverschillen worden groter. Dit kan voorkomen worden. De gezondheid van ons allemaal moet terugkomen in elk politiek besluit. Steeds moet worden nagegaan wat het effect is op de gezondheid van de bevolking. Dat scheelt een heleboel geld – en belangrijker: onnodig leed.”

Liever gas dan hout of petroleum
Het besluit om een deel van de energiekosten van alle Nederlanders binnen de perken te houden heeft ook nog andere positieve effecten. In de media staat dat de hoge gasprijzen zorgen voor een toename van houtstook en van de verkoop van petroleumkachels. Het verbranden van hout voor het verwarmen van woningen zorgt in veel gevallen voor rook en overlast bij omwonenden en kan ook voor ongezonde lucht in huis zorgen. Petroleumkachels hebben geen afvoer. De verbrandingsgassen, waaronder ook het giftige koolmonoxide, komen dus rechtstreeks in huis. Dat is ongezond en kan zelfs levensgevaarlijk zijn.

Tips houtrook beperken

Lees ook:

Kabinet geeft meer aandacht aan preventie, nu is het tijd om door te pakken

21 sep 2022 Gezond leven

De gezondheid van ons allemaal is kwetsbaar en moeten we versterken. De investering van het kabinet biedt kansen – maar er is structureel veel meer nodig om grote ... Lees meer

Lees meer over

Adviezen over publieke gezondheid en klimaat moeten hand in hand gaan

16 aug 2022 Gezond leven

Blog Ton Coenen over 'Adviezen over publieke gezondheid en klimaat moeten hand in hand gaan' Lees meer

Lees meer over