Pas op met kwik, breng barometers en thermometers naar de milieustraat

Pas op met kwik, breng barometers en thermometers naar de milieustraat

NieuwsGezondheid

Sommigen hebben nog een oude thermometer of barometer met kwik in huis. Kwik is giftig en heel moeilijk goed op te ruimen. Als een voorwerp met kwik kapot valt, dan is dat niet alleen een risico voor je gezondheid, maar het kan ook veel geld kosten. De GGD’en vragen door middel van een voorlichtingscampagne aandacht voor de gevaren van kwik. De boodschap: check of je een kwikthermometer of kwikbarometer in huis hebt en breng deze naar de milieustraat.

Kwikvergiftiging
Kwik is een bijzondere stof: het splitst zich gemakkelijk in hele kleine zilverkleurige bolletjes die overal achter en onder rollen. Het blijft ook makkelijk plakken aan bijvoorbeeld schoenen of sokken. Als je langere tijd kwikdampen inademt, dan heb je kans dat je een kwikvergiftiging oploopt. Kwik heeft vooral effect op het zenuwstelsel en de nieren. Ongeboren baby’s en kinderen zijn extra gevoelig voor kwik, omdat hun zenuwstelsel nog in ontwikkeling is.

Omdat kwik zo lastig op te ruimen is moet er meestal een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of een laminaatvloer worden afgevoerd en moeten er veel spullen weg. De kosten lopen door het inhuren van het bedrijf en door de materiële schade vaak hoog op; tot wel tienduizend euro. Dat een ongeluk met kwik grote impact heeft, merkten Gerda en Monique. Hun barometers gingen kapot. Lees hun verhalen via deze link.

Pas op met kwik’ op GGDLeefomgeving.nl
Via de website GGDLeefomgeving.nl roepen de GGD’en mensen op te checken of zij nog een kwikmeter in huis hebben. Op de website lees je hoe je een thermometer of barometer met kwik kunt herkennen en kwik veilig op kunt (laten) ruimen. GGDleefomgeving.nl is dé plek waar je betrouwbare informatie vindt over de invloed van je omgeving op je gezondheid.