‘Gezondheid draait om meer dan niet-ziek zijn’

10 mei 2017Gezond leven

De belangrijkste kernopgave voor de komende jaren is dat gezondheid vanuit een ander perspectief wordt bekeken.

Volgens Tonny van de Vondervoort, voorzitter van GGD GHOR Nederland, moet er niet alleen vanuit niet-ziek zijn worden geredeneerd, maar vooral naar wat de samenleving kan doen voor een gezond leven van mensen.

Dit zei ze bij de presentatie van de ‘Zorgagenda voor een gezonde samenleving’ van de Raad voor de Volksgezondheid (RVS) op 21 april.

Volgens Van de Vondevoort moet de vraag worden gesteld welke nieuwe waarden er kunnen worden ingebracht in gezond leven en een goede kwaliteit van leven. “En wat is daarvoor nodig?” De brede blik, ook vanuit andere invalshoeken zoals de leefomgeving, is wat haar betreft belangrijk voor de toekomst.

Vanzelfsprekend vindt ze als GGD GHOR-voorzitter preventie van groot belang, zowel voor het verminderen van zorgkosten als voor een gezonder leven voor mensen. Er gaan al enige tijd stemmen op voor de vorming van een nationaal preventieakkoord. Van de Vondervoort: “GGD GHOR Nederland wil heel graag meewerken aan een preventieakkoord, omdat we geloven dat het echt heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een gezonde samenleving.”

 

Lees ook

Neem aangescherpte WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit over

3 jun 2022 Gezond leven

Luchtverontreiniging is een belangrijke - én beïnvloedbare - oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Op 2 juni vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over ... Lees meer

Lees meer over

Meer actie nodig om kinderen rookvrij te laten opgroeien

31 mei 2022 Gezond leven

Steeds meer omgevingen in Nederland worden rookvrij gemaakt. Dit is van groot belang om de schadelijke effecten van (mee)roken te beperken en kinderen zoveel mogelijk rookvrij te ... Lees meer

Lees meer over