GGD AppStore geeft helderheid in hoeveelheid gezondheidsapps

GGD AppStore geeft helderheid in hoeveelheid gezondheidsapps

NieuwsGezondheid

De GGD AppStore is officieel een feit. De Appstore werd donderdag gelanceerd tijdens de Tweedaagse van de directeuren publieke gezondheid van de GGD’en.

Op een speciale website zijn allerlei gezondheidsapps te vinden, die gekeurd en voorzien zijn van een vignet. “We zien nu weer de bomen door het bos in plaats van het bos te kappen”, zo liet directeur GGD Amsterdam Paul van der Velpen (foto) donderdag met een beeldspraak weten.

Regie

In de Appstore staan allerlei soorten gezondheidsapps, die beoordeeld zijn aan de hand van diverse criteria. Die zijn gebaseerd op de uitgangspunten van positieve gezondheid van Machteld Huber, waarbij het gaat om het vermogen om zelf de regie te voeren als het gaat om gezondheid.

Dit sluit volgens de initiatiefnemers van de GGD AppStore de GGD’en Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond, perfect aan op de ontwikkelingen van allerlei gezondheidsapps. Die nemen enorm in aantal toe door allerlei ontwikkelingen in de zorg (er zijn er zo’n 100.000 en dat aantal stijgt iedere dag), maar er is tegelijkertijd behoefte aan regie en toetsing om zo te weten welke apps nu wel of niet betrouwbaar en effectief zijn. Op dat laatste haakt de GGD AppStore in. Vanuit het principe: “we raden aan”, niet “we raden af”,geeft de Appstore helderheid.

Privacy

Alle 25 GGD’en en GGD GHOR Nederland hebben volmondig ingestemd met de GGD AppStore. De bedoeling is dat de GGD’en zelf apps gaan aanleveren. Nu staan er 50 apps in de Appstore, dat aantal moet eind van het jaar op meer dan 125 liggen. Het gebruik van de GGD AppStore is gratis voor iedereen. Uiteraard is er aandacht geschonken aan privacy.
Alle aanwezigen tijdens de Tweedaagse zien de GGD AppStore dan ook als prima eerste aanzet als het gaat om een naderende invulling van public E-Health.