GGD GHOR Nederland positief over Kamerbrief PrEP

GGD GHOR Nederland positief over Kamerbrief PrEP

NieuwsGezondheid

Minister Bruno Bruins, minister medische zorg en sport, informeerde in de Kamerbrief van woensdag 6 februari hoe de uitvoering van het hiv-preventie middel PrEP (Pre Expositie Profylaxe) vorm krijgt en wanneer er naar verwachting gestart wordt.

In de brief geeft hij uitvoering aan het advies van de Gezondheidsraad van maart 2018. De raad gaf een positief advies over het gebruik van PrEP  als preventiemiddel aan mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een hoog risico op hiv. De medische begeleiding van PrEP wordt onder andere belegd bij de CSG (Centra voor Seksuele Gezondheid) van de GGD.


GGD GHOR Nederland steunt deze keuze van de minister. Hugo Backx, directeur GGD GHOR Nederland: ‘PreP is een belangrijke aanvulling in de bestrijding en preventie van hiv onder de risicogroep. Het is dan ook een goede zaak dat er een landelijke regeling komt, De regeling zorgt er namelijk voor dat PrEP voor iedereen op een gelijke wijze toegankelijk wordt. GGD’en werken hier graag aan mee.’

Over de rol van de GGD zegt Backx: ‘Het is belangrijk dat de minister er voor heeft gekozen om het aanbod van PreP en de gewenste medische begeleiding en monitoring te koppelen aan de bestaande structuur van regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG) met acht coördinerende GGD’en. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van bestaande expertise en netwerken. De doelgroep is hiermee bekend en weet de weg naar de GGD te vinden. Daarnaast borgen vaste uitgiftepunten dat medische begeleiding zorgvuldig gebeurt. Goede medische begeleiding is van belang vanwege de noodzakelijke voorlichting over juist gebruik en vanwege de controle op bijwerkingen. Ook wordt er op deze manier regelmatig getest op hiv en andere soa’s. Tot slot zorgt dit voor eenduidige monitoring van effecten.’

 

Backx zegt het ongeduld vanuit de sector te begrijpen, maar vindt het belangrijk dat dit beleid zorgvuldig voorbereid wordt, gezien de belangen die op het spel staan. Uiteraard hoopt hij dat de regeling zo snel mogelijk kan worden ingevoerd. De GGD’en bereiden zich intussen voor op de nieuwe landelijke regeling.