GGD zet landelijk mobiele testbussen in voor flexibele testcapaciteit

9 november 2020Coronavirus

Bij een lokale uitbraak of een plotselinge stijging van de testvraag in de regio wil de GGD snel extra testcapaciteit bieden. Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien. De omgebouwde stadsbussen zijn complete testlocaties. De bestelbusjes vervoeren pop-up testlocaties. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen waar nodig uitgerust met aanvullend materieel.

Vanaf vandaag zijn er 10 bussen gereed. Vijf stadsbussen en vijf bestelbusjes. Alle tien mobiele testunits worden volledig bemand en zijn in het hele land inzetbaar. Dit verhoogt de snelheid en de fijnmazigheid van het testaanbod. Daarnaast zorgt dit voor extra testcapaciteit bij een uitbraak of snel stijgende besmettingsgraad in een regio. De mobiele testunits zijn in beheer van GGD GHOR Nederland. Op deze manier helpt GGD GHOR Nederland de GGD’en bij de bestrijding van het coronavirus.

Naast de mobiele testunits zet GGD GHOR Nederland een landelijk flexibele schil van medewerkers op. Net als bij het bron- en contactonderzoek geven de GGD’en aan waar en wanneer zij ondersteuning nodig hebben op het gebied van personeel. Dit kan bij plotselinge stijging van de testvraag of bij uitval van eigen personeel. Deze flexibele schil omvat medewerkers met alle functies die nodig zijn om een testlocatie operationeel te houden, van bemonsteraars tot beveiligers en verkeersregelaars.

De GGD’en kunnen via een speciaal telefoonnummer de mobiele testunits en de landelijke schil van personeel inzetten. Voor publiek blijft gelden dat bij klachten een testafspraak gemaakt wordt via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Op locatie

Voortbouwend op regionale initiatieven van GGD Kennemerland, GGD Utrecht en andere GGD’en werd vandaag de eerste landelijk inzetbare mobiele testunit geplaatst in de regio Hollands Midden.

Feiten en cijfers COVID-19

28 nov 2022 Coronavirus

Bijgaand onze wekelijkse COVID-19-gerelateerde kernfeiten en cijfers om een beter beeld te krijgen van de werkzaamheden van de 25 GGD’en. Lees meer

Lees meer over

Herhaalprik in veel regio’s ook zonder afspraak mogelijk

4 nov 2022 Coronavirus

Tot voor kort was het nodig om voor de herhaalprik een afspraak te maken. Nu kan dit op een groot aantal GGD-locaties verspreid over heel Nederland ook zonder ... Lees meer

Lees meer over