GGD’en klaar voor uitbreiding testen en bron- en contactonderzoek

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

GGD’en klaar voor uitbreiding testen en bron- en contactonderzoek

NieuwsCoronavirus

De suggestie die de NOS wekt dat de GGD’en niet klaar zijn om uitgebreid te testen en bron- en contactonderzoek te doen, klopt niet. Bron- en contactonderzoek is een kerntaak van het dagelijks werk van de GGD en is een speerpunt voor álle GGD’en in Nederland. Ze zijn hier nooit mee gestopt. Sterker nog, alle GGD’en werken al maanden fors opgeschaald aan de bestrijding van het coronavirus inclusief aan bron- en contactonderzoek.

Voldoende capaciteit voor huidige doelgroepen
Voor alle extra groepen die op dit moment én vanaf 6 mei in opdracht van de Rijksoverheid getest worden (o.a. zorgmedewerkers, politie, leraren etc.) hebben de GGD’en op dit moment voldoende capaciteit. Zowel qua testen als qua bron- en contactonderzoek. Dat doen wij, zoals altijd, volgens de richtlijnen. Woensdag 6 mei informeert het RIVM alle GGD’en over de nieuwe richtlijnen voor de komende periode.

Naar meer vrijheid voor iedereen
Daarnaast zijn wij samen met het ministerie en het RIVM bezig met een aanpak om ook het komende jaar steeds verder op te kunnen schalen in testen en actief bron- en contactonderzoek om zo Nederland steeds meer vrijheid te kunnen bieden in deze Corona crisis. Dus we bereiden ons voor om steeds meer nieuwe groepen toe te gaan voegen. Het is de Rijksoverheid die bepaalt welke extra groepen er nog meer getest gaan worden. En op dat moment zullen de GGD’en, bijgestaan door extra handen, daar voor zorgen.

Meer lezen?