GGD’en stoppen gebruik AstraZeneca

GGD’en stoppen gebruik AstraZeneca

NieuwsCoronavirus

Het is vanaf 1 november 2021 niet langer mogelijk om een vaccinatie te krijgen met AstraZeneca. De GGD’en gebruiken het vaccin op dit moment alleen nog voor mensen die (elders) een eerste prik met AstraZeneca hebben gekregen en nu nog een tweede nodig hebben. Per 1 november wordt een tweede vaccinatie altijd gezet met een BioNTech/Pfizer-vaccin.

Goede bescherming
Om goed beschermd te zijn tegen covid-19 is het belangrijk om een tweede vaccinatie te krijgen – ongeacht het vaccin. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd dat een combinatie van een eerste prik met AstraZeneca en een tweede prik met het BioNTech/Pfizer-vaccin even veilig en effectief is als tweemaal AstraZeneca.

Bestaande afspraken en brieven
Afspraken voor een vaccinatie met AstraZeneca die al staan ingepland op een datum vóór 1 november gaan gewoon door. Dit kan alleen nog op de GGD-locaties Nieuwegein, Leeuwarden en Geleen. Mensen die voor 21 oktober een brief van het RIVM hebben ontvangen, kunnen daarmee nog tot 1 november een afspraak inplannen voor een vaccinatie met AstraZeneca. Zij mogen daarnaast kiezen voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer.

Nieuwe afspraken met nieuwe brief
Vanaf donderdag 21 oktober vallen de brieven op de mat voor nog enkele tientallen mensen die hun eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad, maar nog geen tweede afspraak hebben ingepland. Zij kunnen via één van de GGD’en een afspraak maken voor een tweede vaccinatie met een BioNTech/Pfizer vaccin. Of langskomen op een locatie voor prikken zonder afspraak. AstraZeneca is voor hen geen optie meer.

Aanleiding
De flacons AstraZeneca die nu nog in omloop zijn, zijn na 31 oktober 2021 niet meer houdbaar. Vanaf dat moment hebben de GGD’en dus geen inzetbare AstraZeneca meer op voorraad. Voor volgend jaar is er bovendien geen contract afgesloten met deze leverancier om nieuwe vaccins in te kopen.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne