GGD’en stoppen met testen op corona

GGD’en stoppen met testen op corona

NieuwsCoronavirus

De GGD’en stoppen na 17 maart 2023 met het testen op corona. Dit volgt op het vandaag genomen besluit van de minister van VWS dat testen op corona niet meer nodig is. De afgelopen weken sloten de GGD’en al op eigen initiatief testlocaties vanwege de sterk verminderde vraag naar testen. De GGD’en blijven tot en met 17 maart 2023 nog testen afnemen voor mensen die een herstelbewijs nodig hebben. De minister besloot dat commerciële partijen deze taak gaan uitvoeren na 17 maart 2023, vanaf dan zijn alle testlocaties van de GGD’en gesloten.

De GGD’en hebben de afgelopen drie jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de bestrijding van corona. Sinds 1 juni 2020 namen de GGD’en meer dan 31,6 miljoen testen af bij bijna 12 miljoen mensen. Sinds 6 januari 2021 gaven de GGD’en tot op vandaag bijna 37 miljoen vaccinaties tegen corona aan ruim 12,5 miljoen mensen, een activiteit die nu nog doorgaat.

Herstelbewijs

Sommige landen vragen nog om een Digitaal Corona Certificaat (DCC). Die krijgen mensen onder andere met een herstelbewijs. Hiervoor kunnen zij zich nog tot en met 17 maart 2023 laten testen bij de GGD’en. Dit kan door het online maken van een afspraak via coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202. Na 17 maart 2023 gaan commerciële partijen deze taak uitvoeren, zo besloot de minister van VWS. Deze bedrijven werken nu aan de voorbereiding hiervan.

Vaccineren

De minister van VWS besloot verder dat er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe vaccinatieronde tegen corona komt. Alleen mensen met een medisch hoog risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist kunnen een extra herhaalprik krijgen bij de GGD’en. Het RIVM stelt hiervoor richtlijnen op samen met de medische beroepsgroepen. Zodra duidelijk is hoe deze mensen de extra herhaalprik kunnen krijgen, volgt informatie op de website mijnvraagovercorona.nl. Daarnaast kunnen mensen van 12 jaar en ouder die nog geen coronaprikken uit de basisserie of een herhaalprik hebben gehaald nog steeds terecht bij de GGD’en. Ook in de komende maanden blijven de GGD’en op regionaal en lokaal niveau aandacht houden voor groepen die mogelijk nog onvoldoende tegen het coronavirus zijn beschermd, bijvoorbeeld door beperkte toegang tot vaccinatiezorg.

Voor informatie over het maken van een afspraak voor een coronaprik:

  • Coronaprikken uit de basisserie (de eerste prikken): bel naar 0800 70 70;
  • Herhaalprik (indien nog niet gehaald na 18 september 2022): maak online een afspraak via planjeprik.nl of bel naar 0800 70 70.

Daarnaast kunnen mensen op prikkenzonderafspraak.nl zien op welke vaccinatielocaties zij zonder afspraak terechtkunnen.