GGD’en starten met vaccineren van AstraZeneca

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

GGD’en starten met vaccineren van AstraZeneca

NieuwsCoronavirus

Vandaag heeft GGD Haaglanden voor het eerst het AstraZeneca vaccin in Nederland gebruikt. Vanaf maandag wordt AstraZeneca ook in de overige GGD regio’s gebruikt. De GGD’en gebruiken AstraZeneca voor het vaccineren van zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen die in januari nog geen vaccin kregen. Ook zorgmedewerkers werkzaam in de klinische medisch specialistische revalidatie, gehandicaptenzorg en wijkverpleging en Wmo-ondersteuning gaan door de GGD’en met AstraZeneca gevaccineerd worden. 

De GGD’en zien er naar uit om AstraZeneca te gaan gebruiken. Zo’n 200.000 duizend medewerkers van verpleeghuizen zijn al gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin. 50.000 medewerkers van verpleeghuizen stonden nog op een wachtlijst. Zij worden per SMS uitgenodigd om alsnog een afspraak te maken.

Daarnaast worden 4.300 revalidatiemedewerkers, 258.000 zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg en 204.000 zorgmedewerkers in de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning de komende weken uitgenodigd voor vaccinatie met AstraZeneca.

Nu de GGD – naast BioNTech/Pfizer – ook AstraZeneca kan gebruiken wordt het vaccinatietempo verder verhoogd. Inmiddels zijn 424.926 door de GGD’en gevaccineerd. De huidige vaccinatiecapaciteit van 200.000 per week wordt uitgebreid tot 450.000 per week in april en tot  700.000 per week in juni. Deze capaciteit is gebaseerd op de huidige leverschema’s van de vaccins en de rol van de GGD binnen de vaccinatiestrategie.

Beschikbaar vaccin wordt door de GGD’en zo snel als mogelijk toegediend. Daarvoor wordt het aantal vaccinatielocaties stapsgewijs uitgebreid. In januari is gestart met 25 locaties. Dit aantal zal stijgen tot zo’n 40 in februari en 110 tot 120 in mei. Daarbij is het uitgangspunt dat locaties zo grootschalig zijn als nodig is en fijnmazig als kan. Daardoor komt er een steeds grotere variëteit van grote en kleine locaties.