Herinneringsactie: haal alsnog de coronavaccinatie waarvoor je eerder bent uitgenodigd

Herinneringsactie: haal alsnog de coronavaccinatie waarvoor je eerder bent uitgenodigd

NieuwsCoronavirus

Minister Ernst Kuipers riep woensdag 22 juni alle inwoners van Nederland op zich aan de basismaatregelen te houden om een besmetting met corona te voorkomen. Vanwege de toename van het aantal besmettingen is daarnaast een herinneringsactie gestart om de coronaprikken te halen. Iedere volwassene onder de 60 jaar komt in aanmerking voor een basisserie (de eerste prikken) en een boostervaccinatie. De boostervaccinatie brengt de basisbescherming weer op peil. Iedereen van 60 jaar en ouder kan ook nog een herhaalprik krijgen. Dit geldt ook voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Bij deze groepen neemt de bescherming tegen ernstige ziekte door corona sneller af. Met een herhaalprik blijven zij goed beschermd. De werking van de coronaprikken is steeds hetzelfde en bovendien zorgt elke herhaalprik ervoor dat de kwaliteit van het afweersysteem verbetert.

Herinneringsoproep vanaf vrijdag 8 juli via brieven en SMS-berichten
Het RIVM stuurt herinneringsbrieven naar alle volwassenen die nog geen booster of herhaalprik hebben gehaald, terwijl zij hier wel voor in aanmerking komen. De herinneringsbrieven worden alleen gestuurd naar volwassenen die al een uitnodiging kregen. In totaal zal het RIVM ruim vier miljoen brieven versturen, in een periode van twee weken. Het gaat nadrukkelijk niet om een nieuwe vaccinatieronde.

Daarnaast stuurt GGD GHOR Nederland SMS-berichten om mensen aan de vaccinatie te herinneren. Deze SMS-berichten stuurt zij alleen naar mensen die hun mobiele nummer met GGD GHOR Nederland hebben gedeeld. In de praktijk gaat het als volgt:

  • Een aantal mensen ontvangt de brief van het RIVM, binnen enkele dagen gevolgd door een SMS-bericht.
  • Mensen die eerder een coronavaccinatie haalden bij een GGD, hun mobiele nummer gaven maar hun gegevens niet wilden delen met het RIVM ontvangen geen brief, maar een SMS-bericht van GGD GHOR Nederland.
  • Mensen die nog geen basisserie (de eerste prikken) hebben gehaald krijgen geen herinneringsbrief en ook geen SMS-bericht. Uiteraard kunnen zij altijd terecht bij een GGD om deze prikken alsnog te halen.

Afspraak maken: telefonisch en online
Door je aan te melden met je DigiD kun je via deze link online een afspraak maken: www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Je kunt ook telefonisch een afspraak maken door te bellen naar 0800 – 7070. Voor actuele openingstijden van deze telefoonlijn kijkt u op www.vragen.coronatest.nl/openingstijden.

Je kunt op sommige locaties ook zonder afspraak terecht, kijk op: prikkenzonderafspraak.nl. Als je een afspraak maakt via telefoon of website hoef je meestal minder lang te wachten.

Neem altijd een identiteitsbewijs mee naar de priklocatie en het liefst ook de brief en de ingevulde gezondheidsverklaring die met de brief is meegestuurd.

Voor meer informatie:

  1. Klik hier voor informatie over welke coronaprik je nodig hebt;
  2. Klik hier voor informatie over de booster;
  3. Klik hier voor informatie over de herhaalprik;
  4. Klik hier voor informatie over de bescherming die de booster en herhaalprik bieden;
  5. Klik hier voor een artikel van de Gezondheidsraad naar aanleiding van de huidige stijging van het aantal besmettingen.

Vragen of twijfels?
Vragen of twijfels over vaccineren kun je bespreken met de eigen medisch specialist. Wil je praten met een onafhankelijke zorgprofessional, kijk dan op vragenovercorona.nl.