Jonger dan 18 jaar en al één vaccinatie gehad: het interval kan worden verkort

Jonger dan 18 jaar en al één vaccinatie gehad: het interval kan worden verkort

NieuwsCoronavirus

Minister Hugo de Jonge heeft recent aangegeven dat het interval tussen twee vaccinaties kan worden verkort. Jongeren van 12 tot 18 jaar worden gevaccineerd met BioNTech/Pfizer en voor dit vaccin geldt het minimale interval van 21 dagen. Aangezien er nu voldoende vaccin beschikbaar is voor de gehele groep onder de 18 jaar, kunnen we voor hen de vaccinaties versnellen. Tot nu toe was dit enkel mogelijk voor jongeren onder de 18 jaar, die nog niet gevaccineerd waren. Nu kunnen ook jongeren, die al één vaccinatie gehad hebben, de tweede vaccinatie vervroegen. Op deze wijze vergroten we de kans dat de jongeren volledig gevaccineerd zijn voordat de scholen weer beginnen.

Jongeren ontvangen een sms bij mogelijkheid tot verzetten
Op basis van de reeds ingeplande afspraken krijgen jongeren, die in aanmerking komen voor het vervroegen van hun tweede vaccinatieafspraak, vanaf vandaag (26 juli) een sms van het Landelijk Afsprakennummer van GGD GHOR Nederland. Hier hoeven zij dus niets voor te doen. Na ontvangst van deze sms kan worden gebeld met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de mogelijke beschikbare data te bespreken. Voor personen boven de 18 jaar die reeds één vaccinatie hebben gekregen, is het niet mogelijk hiervoor contact op te nemen met de GGD’en.

18 jaar of ouder

Zondag 18 juli werd gecommuniceerd dat het interval tussen twee mRNA-vaccinaties voor 18 jaar of ouder, voor nieuwe afspraken, is verkort van 35 naar 28 dagen. Het minimale interval voor het Moderna-vaccin bedraagt namelijk 28 dagen. Bij het inplannen van vaccinaties met een mRNA-vaccin kunnen GGD’en geen onderscheid maken tussen vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna. Voor jongeren tot 18 jaar hoeft dit onderscheid echter niet te worden gemaakt, omdat zij alleen met BioNTech/Pfizer worden gevaccineerd.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne