Minimaal 21 dagen tussen nieuwe vaccinatieafspraken jongeren onder 18 jaar

Minimaal 21 dagen tussen nieuwe vaccinatieafspraken jongeren onder 18 jaar

NieuwsCoronavirus

Minister Hugo de Jonge heeft aangegeven dat de interval tussen twee vaccinaties kan worden verkort. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden gevaccineerd met BioNTech/Pfizer en voor dit vaccin geldt een minimale interval van 21 dagen. Vanaf vandaag gebruiken de GGD’en voor jongeren onder de 18 jaar daarom deze termijn tussen de vaccinaties bij het maken van nieuwe afspraken.

Zondag 18 juli werd bekend dat de interval tussen twee mRNA-vaccinaties voor 18 jaar of ouder is verkort van 35 naar 28 dagen. Dit, aangezien de minimale interval voor het Moderna-vaccin 28 dagen bedraagt. Bij het inplannen van vaccinaties met een mRNA-vaccin kunnen GGD’en geen onderscheid maken tussen vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna. Voor jongeren hoeft dit onderscheid echter niet te worden gemaakt, omdat zij alleen met BioNTech/Pfizer worden gevaccineerd. Vandaar dat het voor deze groep mogelijk is de interval verder te verkorten tot 21 dagen.

Voor mensen die al een afspraak hebben staan voor een tweede vaccinatie, is het niet mogelijk de interval te verkorten. Hiervoor is op dit moment onvoldoende vaccin beschikbaar. Men wordt dan ook verzocht hierover geen contact op te nemen met de GGD’en, aangezien er geen gehoor gegeven zal worden om afspraken te vervroegen.

Voor jongeren onder de 18 die al wel een afspraak hadden gemaakt, maar nog niet gevaccineerd zijn geldt een uitzondering. Zij kunnen desgewenst, voordat zij gevaccineerd zijn, de tweede afspraak vervroegen. Voor deze specifieke groep is voldoende vaccin beschikbaar.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne