Iva Bicanic Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid

Iva Bicanic Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid

NieuwsGezondheid

Seksueel geweld is de afgelopen jaren van een ‘persoonlijk probleem’ een maatschappelijk issue geworden, mede dankzij Iva Bicanic”.

Voor haar niet aflatende inzet voor de slachtoffers van seksueel geweld is zij vandaag uitgeroepen tot Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid 2018. De prijs werd door Hugo Backx uitgereikt namens GGD GHOR Nederland en de Federatie voor Gezondheid, tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid.

Iva Bicanic, Hoofd Landelijk Psychotraumacentrum & Centrum Seksueel Geweld in Utrecht, mag zich een jaar lang de Meest Invloedrijke Persoon in de publieke gezondheid noemen, omdat zij met haar doorzettingsvermogen seksueel geweld en misbruik de afgelopen jaren bespreekbaar heeft gemaakt en aangepakt. Andere genomineerden waren Renske Nijdam, adviseur gezondheid en milieu gezondheid West-Brabant en Mascha Kamphuis, jeugdarts en medisch directeur bij het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling.

Jarenlange inzet loont

Iva zet zich er al jaren voor in dat zoveel mogelijk slachtoffers van seksueel geweld goed en snel geholpen kunnen worden. En bovenal dat herhaling wordt voorkomen. Wat tot nu toe een ‘persoonlijk’ probleem was, is nu een maatschappelijk issue geworden en haalt daarmee de slachtoffers van seksueel geweld uit het verdomhoekje. Mede dankzij haar inspanningen zijn er nu 16 Centra Seksueel Geweld die landelijk opereren. Voor slachtoffers betekent dat heel concreet dat elk slachtoffer van aanranding of verkrachting binnen een uur bij één van de locaties terecht kan.

De vakjury roemt alle drie de finalisten. De genomineerden zijn stuk voor stuk gepassioneerde professionals die ieder op hun eigen werkterrein enorm veel betekenen voor de publieke gezondheid in Nederland. Daarmee bouwen zij verder aan goede zorg voor Nederland.

Na het winnen van de prijs werd Iva gelijk geïnterviewd door Harry Starren voor het digitale tv-kanaal Café Weltschmerz. Café Weltschmerz is bekend van gravende, relevante video-interviews uit die worden afgenomen door kritische deskundigen.

De winnaar is gekozen door een onafhankelijke vakjury bestaande uit oud-staatssecretaris Martin van Rijn, wethouder van Utrecht Victor Everhardt, hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Simon Broersma en de oud-winnaars Wijk-GGD’ers Esther Pullen en Sarah Voss.

Het is de negende keer dat de Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland de verkiezing “Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid” organiseerden. Eerdere winnaars waren:

 • Jos van de Sande, de arts infectieziekten met zijn inzet tegen de gevolgen van de Q-koortsuitbraak;
 • Joan Briels, de wethouder die de eigen kracht van burgers om gezonder te leven heeft ingezet;
 • Frank Klaassen, de directeur die GGD en GHOR met elkaar heeft verbonden;
 • Mariet Paes, de directeur van Provinciale Gezondheid in Brabant voor het leggen van verbindingen tussen en met de kolommen van zorg en welzijn;
 • Yvonne Vanneste,  de jeugdarts van GGD West-Brabant die het schoolverzuimproject (M@ZL) ontwikkelde;
 • Machteld Huber, door haar introductie van het nieuwe concept ´positieve gezondheid`.
 • Connie Rijlaarsdam, verpleegkundig specialist Openbare Geestelijke Gezondheidzorg bij GGD Hart voor Brabant, ontving haar prijs voor haar project ‘anticonceptie voor kwetsbare vrouwen’
 • De Wijk GGD’ers Esther Pullen en Sarah Voss ontvingen hun prijs voor een vernieuwende aanpak voor de omgang met personen met verward gedrag.  

Media-aandacht:

 • Hulpinstanties ontvangen honderden misbruikmeldingen na Jackson-docu, nl en NOS.nl.
 • “In heel Nederland kan je nu rekenen op goede zorg en onderzoek als je korter dan een week geleden bent aangerand of verkracht.” nl
 • Jongens en mannen ook slachtoffer van seksueel misbruik, Een Vandaag.
 • Vrouwen zoeken vaker én eerder hulp na verkrachting, AD.
 • De emotionele bankrekening van een misbruikte sporter, NRC.