Landelijke advertentie voor een veiligere jaarwisseling

24 mei 2019Veiligheid

Op vrijdag 24 mei plaatst de politie, samen met tal van andere organisaties, een paginagrote advertentie in het AD. In deze advertentie wordt het Kabinet opgeroepen maatregelen te nemen om het aantal slachtoffers en schade door vuurwerk terug te dringen. Zodat de jaarwisseling weer feestelijk en veilig wordt voor iedereen. Namens alle GGD’en heeft GGD GHOR Nederland deze advertentie ondertekend.

Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast. De politie wil de online handel in illegaal vuurwerk terugdringen.

Op politie.nl heeft de politie uitgebreide informatie geplaatst, waaronder veel tips over welk vuurwerk veilig is en hoe je dit veilig afsteekt.

Een kleine greep uit de tips

Veilig vuurwerk is vuurwerk:

  • met een Nederlandse gebruiksaanwijzing
  • dat je alleen op 29, 30 en 31 december kunt kopen.
  • met de aanduiding ‘geschikt voor particulier gebruik’.

Je steekt vuurwerk veilig af:

  • na het lezen van de gebruiksaanwijzing
  • als het vuurwerk stevig en stabiel staat, in een lanceerstandaard
  • als het nog niet eerder is afgestoken
  • als je een aansteeklont gebruikt
  • als je op een veilige afstand blijft

Meer informatie? Kijk op politie.nl

Lees ook

Brief nijpend tekort forensisch artsen

21 jun 2022 Veiligheid

GGD GHOR Nederland vraagt met een brief aan de Tweede Kamer de druk op de zorg te verminderen en de sociale cohesie te versterken. Dit is mogelijk door ... Lees meer

Lees meer over

Nieuwe campagne werving forensisch artsen: buitengewoon boeiend

17 jun 2022 Veiligheid

Deze week wordt de campagne ‘Forensische geneeskunde, buitengewoon boeiend’ gelanceerd. In de campagne schitteren jonge forensische artsen die tonen zij dat ze voor hun vak staan. Lees meer

Lees meer over