Landelijke advertentie voor een veiligere jaarwisseling

24 mei 2019Veiligheid

Op vrijdag 24 mei plaatst de politie, samen met tal van andere organisaties, een paginagrote advertentie in het AD. In deze advertentie wordt het Kabinet opgeroepen maatregelen te nemen om het aantal slachtoffers en schade door vuurwerk terug te dringen. Zodat de jaarwisseling weer feestelijk en veilig wordt voor iedereen. Namens alle GGD’en heeft GGD GHOR Nederland deze advertentie ondertekend.

Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast. De politie wil de online handel in illegaal vuurwerk terugdringen.

Op politie.nl heeft de politie uitgebreide informatie geplaatst, waaronder veel tips over welk vuurwerk veilig is en hoe je dit veilig afsteekt.

Een kleine greep uit de tips

Veilig vuurwerk is vuurwerk:

  • met een Nederlandse gebruiksaanwijzing
  • dat je alleen op 29, 30 en 31 december kunt kopen.
  • met de aanduiding ‘geschikt voor particulier gebruik’.

Je steekt vuurwerk veilig af:

  • na het lezen van de gebruiksaanwijzing
  • als het vuurwerk stevig en stabiel staat, in een lanceerstandaard
  • als het nog niet eerder is afgestoken
  • als je een aansteeklont gebruikt
  • als je op een veilige afstand blijft

Meer informatie? Kijk op politie.nl

Lees ook

GGD-data om Nederland gezonder te maken

14 sep 2022 Veiligheid

In de Volkskrant van donderdag 8 september wordt de suggestie gewekt dat GGD’en hun data niet zouden willen verstrekken aan de wetenschap voor onderzoek naar oversterfte. Niets is ... Lees meer

Lees meer over

Eerste regio’s starten met vaccinatie monkeypox

22 jul 2022 Veiligheid

Aanstaande maandag 25 juli starten GGD Amsterdam en GGD Haaglanden met het zetten van de eerste vaccinaties voor monkeypox/ apenpokken. De eerste uitnodigingen zijn donderdag 21 juli verstuurd aan de ... Lees meer

Lees meer over