Landelijke advertentie voor een veiligere jaarwisseling

24 mei 2019Veiligheid

Op vrijdag 24 mei plaatst de politie, samen met tal van andere organisaties, een paginagrote advertentie in het AD. In deze advertentie wordt het Kabinet opgeroepen maatregelen te nemen om het aantal slachtoffers en schade door vuurwerk terug te dringen. Zodat de jaarwisseling weer feestelijk en veilig wordt voor iedereen. Namens alle GGD’en heeft GGD GHOR Nederland deze advertentie ondertekend.

Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen er ook elk jaar ernstig gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast. De politie wil de online handel in illegaal vuurwerk terugdringen.

Op politie.nl heeft de politie uitgebreide informatie geplaatst, waaronder veel tips over welk vuurwerk veilig is en hoe je dit veilig afsteekt.

Een kleine greep uit de tips

Veilig vuurwerk is vuurwerk:

  • met een Nederlandse gebruiksaanwijzing
  • dat je alleen op 29, 30 en 31 december kunt kopen.
  • met de aanduiding ‘geschikt voor particulier gebruik’.

Je steekt vuurwerk veilig af:

  • na het lezen van de gebruiksaanwijzing
  • als het vuurwerk stevig en stabiel staat, in een lanceerstandaard
  • als het nog niet eerder is afgestoken
  • als je een aansteeklont gebruikt
  • als je op een veilige afstand blijft

Meer informatie? Kijk op politie.nl

Lees ook

Onderzoek ‘capaciteit infectieziektebestrijding in beeld’ bevestigt opnieuw de noodzaak voor versterking van GGD’en

23 feb 2023 Veiligheid

GGD GHOR Nederland is blij dat het onderzoek ‘capaciteit infectieziektebestrijding in beeld’ is uitgevoerd. Dit onderzoek onderstreept opnieuw de noodzaak voor de structurele versterking van de GGD’... Lees meer

Lees meer over

Afgestudeerde Gezondheidskundig Adviseurs Gevaarlijke Stoffen (GAGS) ontvangen diploma

17 jan 2023 Veiligheid

Om voldoende- en kwalitatief goede GAGS’en in alle regio’s te garanderen is vijf jaar geleden door de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG’en) besloten een nieuwe manier ... Lees meer

Lees meer over