Machteld Huber “Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid 2015”

6 april 2016Gezond leven

De meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015 is Machteld Huber, initiatiefnemer van Institute for Positive Health. Dit vanwege haar inspanningen om een nieuwe definitie van gezondheid op de kaart te zetten.

Op 6 april, tijdens het avondprogramma van het Nationaal Congres Volksgezondheid, is de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt. Dit was de zesde keer dat de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland de verkiezing “Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid” organiseerden. De winnaar van vorig jaar was Yvonne Vanneste, jeugdarts GGD West-Brabant en projectleider M@ZL.

We zijn niet ziek, maar gezond!

Machteld Huber heeft met de introductie van het nieuwe concept “positieve gezondheid” veel losgemaakt in de gezondheidszorg. Ze heeft de nieuwe definitie die de WHO heeft geformuleerd op zijn kop gezet en daarmee de gezondheidszorg veranderd door niet de nadruk te leggen op ‘ziek zijn’, maar op ‘gezond’.

Deze nieuwe definitie gaat uit van eigen kracht en meer hulp uit de wijk. Het concept van positieve gezondheid sluit prachtig aan bij de huidige ontwikkelingen naar meer zelfregie en zelfredzaamheid en waarde toekennen aan kracht van personen met minder goede gezondheid of omstandigheden. Ze legt daarmee een sterke verbinding van de publieke gezondheid met het sociaal domein én met de eerstelijns zorg.

Prijsuitreiker Jolande Sap: “Als je in staat bent om de gezondheidsdefinitie van de WHO ter discussie te stellen en hier nationaal en internationaal aandacht voor weet te krijgen; dan ben je een invloedrijk persoon. Het begrip ‘Positieve Gezondheid’ is geland”.

Lees ook

Neem aangescherpte WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit over

3 jun 2022 Gezond leven

Luchtverontreiniging is een belangrijke - én beïnvloedbare - oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Op 2 juni vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over ... Lees meer

Lees meer over

Meer actie nodig om kinderen rookvrij te laten opgroeien

31 mei 2022 Gezond leven

Steeds meer omgevingen in Nederland worden rookvrij gemaakt. Dit is van groot belang om de schadelijke effecten van (mee)roken te beperken en kinderen zoveel mogelijk rookvrij te ... Lees meer

Lees meer over