Vorige week ruim 950.000 testen afgenomen door GGD’en – maximum labcapaciteit bereikt

Vorige week ruim 950.000 testen afgenomen door GGD’en – maximum labcapaciteit bereikt

NieuwsCoronavirus

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Afgelopen week hebben de GGD’en ruim 950.000 coronatesten afgenomen. Een nieuw weekrecord. De explosieve groei in testvragen zorgt ervoor dat voor vandaag de maximale labcapaciteit van 150.000 NAAT-testafnames, zoals PCR en TMA, wordt bereikt. Door een limiet in laboratoriumcapaciteit kunnen de GGD’en niet verder opschalen. Later deze week gaan commerciële testaanbieders ook testen afnemen, maar tot die tijd kan het voorkomen dat mensen langer moeten wachten op een test.

Het landelijke testafsprakennummer 0800-1202 is opgeschaald om per dag 200.000 testafspraken in te kunnen plannen. Echter, is de testvraag zo hoog dat het veel tijd kost om een geschikte tijd en plek te vinden. Op dit moment werken er 5.300 mensen in het callcenter voor het inplannen van testafspraken. Ook na sluitingstijd wordt iedereen die op dat moment nog in de wacht staat te woord gestaan.  Ook worden testuitslagen in de avonduren langer doorgebeld. De komende week groeit het aantal callcenter medewerkers naar 7.000 om mensen sneller aan een afspraak te helpen voor zover de labcapaciteit dat toelaat. 

Testaanbieders Stichting Open Nederland (SON)
Naar verwachting verzorgen de testaanbieders van SON eind deze week de testafspraken die boven de 150.000 testafnames uitkomen. Hierdoor kan de grote vraag naar testen beter worden opgevangen. De testaanbieders van SON nemen door het RIVM gevalideerde antigeentesten af, welke niet afhankelijk zijn van labcapaciteit. Het operationeel maken van de testlocaties van SON is een proces dat zorgvuldig moet verlopen maar de urgentie wordt door alle betrokken partijen erkend. Tot die tijd kan het mogelijk iets langer duren voordat mensen een testafspraak hebben of dat ze verder moeten reizen voor een test.

Begrip en geduld
“Het is goed om te zien dat zoveel mensen zich willen laten testen. We vragen begrip en geduld als mensen moeilijk een afspraak kunnen maken. De omikronvariant zorgt voor enorm veel besmettingen en de testbehoefte is ongekend hoog. Rond 11.00 uur vanochtend is het afsprakennummer als 390.000 keer gebeld. Vorige week op datzelfde tijdstip stond de teller op 80.000”, aldus een woordvoerder van GGD GHOR Nederland.

GGD GHOR Nederland roept mensen, waarbij het niet direct lukt om een afspraak te plannen, op om zich aan de basisregels te houden: blijf binnen bij klachten, ga in isolatie bij een positieve (zelf)test, houd afstand, was handen en ventileer je huis goed. Veel mensen bellen in de ochtend, dus is het advies in de middag of avond te bellen. Online kan via coronatest.nl 24 uur per dag een afspraak worden gemaakt. Kies ook hier een tijdstip waarop minder mensen online zijn, in de avond of heel vroeg in de ochtend.