Aantal GGD-medewerkers op non-actief vanwege mogelijke fraude

Aantal GGD-medewerkers op non-actief vanwege mogelijke fraude

NieuwsCoronavirus

Een aantal medewerkers van GGD-regio’s is op non-actief gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen. Het vermoeden bestaat dat de betreffende medewerkers misbruik hebben gemaakt van het systeem waartoe zij vanwege hun werkzaamheden toegang hadden. Betreffende medewerkers zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor een burger onterecht over een QR-code komt te beschikken.

De mogelijke fraude werd enkele weken geleden ontdekt. De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij politie. In het belang van het onderzoek deelt GGD GHOR Nederland geen verdere informatie. GGD GHOR Nederland en de betrokken GGD-regio’s nemen de malversaties hoog op. “Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD’en of in het landelijk callcenter misbruiken voor het plegen van fraude,” legt een woordvoerder uit.

Bij de selectie van medewerkers wordt altijd naar een VOG gevraagd en moet een geheimhoudingsverklaring ondertekend worden. “Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden. Indien een overtreding ontdekt wordt, wordt hier direct op geacteerd. Hetgeen kan leiden tot aangifte en ontslag op staande voet.”

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne