Meer maatregelen nodig om roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan

12 december 2019Gezond leven

Er zijn meer en vooral stevigere maatregelen nodig om roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan. Dat zegt Hugo Backx, directeur van GGD GHOR Nederland, bij BNR Nieuwsradio. Volgens de koepel van alle GGD’en moeten de prijzen omhoog, het aantal verkooppunten omlaag en moet reclame verder aan banden worden gelegd. Alleen dan zal het ons lukken om de doelen uit het vorig jaar gesloten Nationaal Preventieakkoord te halen. Backx doet deze oproep op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over leefstijlpreventie.

“We weten uit de landen om ons heen dat het verhogen van de prijzen, het terugdringen van het aantal verkooppunten en het beperken van reclame-uitingen, in combinatie, de beste manier is om mensen gezonde keuzes te laten maken. Want we denken dat we zelf in staat zijn om bewust, die gezonde keuzes te maken, maar de continue verleidingen in het straatbeeld en in de media maken dit bijna onmogelijk”, aldus Backx.

Van individuele naar collectieve preventie

Wanneer het gaat om leefstijlpreventie, dan kijken we vaak naar wat we als individu kunnen doen om gezonder te leven. Bijvoorbeeld gezonder eten, meer sporten, minder drinken of stoppen met roken. Belangrijke keuzes. We vergeten echter dat de beste resultaten behaald worden met collectieve preventie. Door in een wijk, een dorp of een gemeente samen te werken aan gezond gedrag. Dit soort lokale initiatieven en ‘lokale preventieakkoorden’ zien we de afgelopen tijd steeds vaker ontstaan. Zoals recent in Nijmegen en in Rotterdam. Landelijke maatregelen op prijs en verkooppunten zijn een steun in de rug van deze initiatieven.

Luister hier het interview met Hugo Backx terug.

Lees hier de reactie die GGD GHOR Nederland naar de Kamer stuurde over leefstijlpreventie.

Nijmegen sluit eerste lokale Preventieakkoord

7 okt 2019 Preventieakkoord

Nijmegen is de eerste stad die, in navolging het Nationale Preventieakkoord, een lokaal preventieakkoord sluit. Hierin worden de nationale ambities over roken, overgewicht en overmatig alcoholmisbruik vertaald naar ... Lees meer

Lees meer over

Kies voor de toekomst: nu investeren in preventie loont

17 sep 2019 Preventieakkoord

De vandaag gepresenteerde miljoenennota lost een aantal problemen op door extra middelen beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld voor knelpunten in de jeugdzorg. Lees meer

Lees meer over