Niet vaccineren? Ik viel van mijn stoel!

Niet vaccineren? Ik viel van mijn stoel!

NieuwsVaccineren

Het is European Immunization Week. Elke dag spreken we iemand die te maken heeft met het thema vaccineren.

Sylvia van der Raad werkt als universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en is moeder van 2 dochters en een zoon. Alle drie zijn ze gevaccineerd. “Voor ons was het geen vraag wel of niet te vaccineren”, stelt Sylvia, “het was meteen duidelijk dat we onze kinderen wilden vaccineren.”

“Ik vond het leuk om naar het consultatiebureau te gaan en dan horen de prikken er gewoon bij. Maar belangrijker vind ik het vooral dat we ziekten kunnen voorkomen. We leven in één van de meest fantastische landen ter wereld, waar we de meeste infectieziekten hebben uitgeroeid, maar dat gaat niet vanzelf.” Sylvia merkt in haar omgeving dat de er soms anders gedacht wordt over vaccineren. “Laatst zei een vriendin dat ze het nut van vaccineren niet inziet. Ik viel van mijn stoel: “Zolang anderen het doen, is het voor mij niet zo nodig”, was haar argument. Maar als iedereen zo denkt zijn die besmettelijke ziektes zo terug.”

Onafhankelijke informatie

“Ik zou graag willen dat onafhankelijke informatie beter beschikbaar komt. Ik wil informatie van meerdere kanten en weten wie de bron is van de informatie. Mijn oudste dochter komt bijna in aanmerking voor een HPV-vaccinatie. Ik hoop dat ze nepnieuws over vaccinaties kritisch leest en daarover met ons als ouders het gesprek aangaat, zodat we samen kunnen zoeken naar goede bronnen voor informatie. Ik heb vertrouwen in het RIVM en wetenschap, maar leer ook mijn studenten kritisch te zijn en altijd te kijken naar de bron van informatie.” In de discussies mist Sylvia het tegengeluid. “Het belang van vaccineren en voorkomen van ziektes mag echt zichtbaarder gemaakt worden, ook op social media”.

Vaccinaties verplichten is volgens Sylvia geen goed idee: “Nee, dat werkt averechts lijkt me. Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind en ik geloof echt dat goede voorlichting helpt om mensen de juiste keuze te laten maken. Vaccineren is zo belangrijk, blijf het vooral voor doen. Niet alleen voor je eigen kinderen, maar ook voor die van anderen.”

Elk jaar markeert de Europese regio van de WHO European Immunisation Week (EIW) om immunisatie te promoten als essentieel voor het voorkomen van ziekten en het beschermen van het leven. Dit jaar, op 24 en 30 april 2019, wil de campagne mensen bewust maken van de voordelen van vaccins en de ‘vaccinhelden’ vieren die op zoveel manieren een bijdrage leveren aan de bescherming van levens door vaccinatie. Bron: WHO.