‘Oh was dit het al?’ is de meest gehoorde opmerking

‘Oh was dit het al?’ is de meest gehoorde opmerking

NieuwsVaccineren

Het is European Immunization Week. Elke dag spreken we iemand die te maken heeft met het thema vaccineren. Minke Vellinga werkt al 12,5 jaar als jeugdverpleegkundige bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond (CJG Rijnmond), dé vraagbaak in de regio als het gaat om gezondheid, opvoeden en opgroeien. CJG Rijnmond voert het Rijksvaccinatieprogramma in Rotterdam en omgeving uit.

Onlangs organiseerde CJG Rijnmond 3 vaccinatiedagen in Ahoy, waarvoor ruim 20.000 kinderen uit de hele regio werden opgeroepen voor vaccinaties. “Zo’n grootschalig moment op een locatie als Ahoy werkt gewoon heel goed,” stelt Minke. “Het gros van de kinderen vindt het niet eng om geprikt te worden en dan werkt het heel snel en efficiënt om dat op deze manier te organiseren. En wat is nu leuker dan even legitiem te mogen spijbelen? De opmerking die ik het meest hoor tijdens de prikdagen is: ‘oh, was dit het al?’.”

Persoonlijke aandacht

“Voor de jongeren (bij deze vaccinaties zijn ze rond de 13, 14 jaar), die het wel spannend vinden organiseren we een aparte ‘priklijn’, waar we meer tijd en aandacht kunnen geven,” vertelt Minke. “Zo kon ik bijvoorbeeld rustig praten over Netflix-series met een jongen die bang was om flauw te vallen en kreeg hij zijn vaccinatie zonder dat hij het door had. Er zijn ook pedagogen die bijvoorbeeld helpen met buikademhalingsoefeningen bij kinderen die hyperventileren. En als mensen niet naar Ahoy willen komen, zijn er ook andere mogelijkheden. Als er behoefte is aan meer beslotenheid, kunnen we in bijzondere gevallen vaccineren op een andere locatie, dat is geen probleem. Vaak blijkt dit al tijdens gesprekken die we met jongeren of ouders hebben bij preventieve gezondheidsonderzoeken. Met een jeugdarts zijn ook altijd afspraken te maken over een aangepast vaccinatieschema als jongeren of ouders dat willen.”

Minke Vellinga zou het geweldig vinden om als jeugdverpleegkundige gastlessen te geven op scholen. “Tegenwoordig zijn we de risico’s vergeten van de ziektes waartegen we vaccineren. Ik heb veel baby’s met kinkhoest gezien en ook mazelen zijn echt niet onschuldig. Het is mooi als we als jeugdgezondheidszorg jongeren hierover kunnen vertellen, zodat ze geïnformeerd het gesprek kunnen aangaan met hun ouders.”

Meer Minke

Minke Vellinga vlogt over haar werk als jeugdverpleegkundige bij CJG Rijnmond. Bekijk hier haar vlog over de vaccinatiedagen in Ahoy en volg haar op twitter: @MinkeAV

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma