Pilot App ‘CoronaMelder’ vanaf 17 augustus in Twente en Rotterdam-Rijnmond

Pilot App ‘CoronaMelder’ vanaf 17 augustus in Twente en Rotterdam-Rijnmond

NieuwsCoronavirus

Op 17 augustus start het ministerie van VWS een pilot met de app CoronaMelder in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond met hulp van deze 2 GGD’en. In de pilot kunnen inwoners van die twee regio’s de app ‘CoronaMelder’ gebruiken. Deze app moet het bestaande bron- en contactonderzoek zoals de GGD’en dat uitvoeren, gaan aanvullen. Deze ‘notificatie-app’ stuurt de gebruiker een bericht als hij of zij 15 minuten of langer in de buurt is geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Om een goed beeld te hebben wat het effect is van de app op de werkprocessen van de GGD, wordt de app straks in deze regio’s getest. Overigens is de app vanaf 17 augustus via de appstores door iedereen in binnen- en buitenland te downloaden en te gebruiken. Echter, alleen in de 2 pilotregio’s kunnen gebruikers na een positieve test ook daadwerkelijk via de app hun contacten waarschuwen, want daarvoor is ondersteuning door de GGD nodig. Deze ondersteuning door de GGD’en wordt regionaal in pilots uitgerold.

De app als aanvulling op bron- en contactonderzoek

Het bron- en contactonderzoek door de GGD’en is uiterst succesvol. Zo spoorden de GGD’en in de week van 22 tot 28 juni bijna 100 nieuwe besmettingen op in bron- en contactonderzoek, beantwoorden ze vragen van mensen die besmet zijn met het coronavirus, vinden ze clusters en monitoren ze mensen die thuis moeten blijven. Het is van het grootste belang in de bestrijding van het virus dat GGD’en dit doen. De app kan daarnaast een aanvullend instrument zijn voor het opsporen van contacten die een patiënt niet kent of zich niet herinnert.

Daarom vindt GGD GHOR Nederland het, in het belang van infectieziektebestrijding, goed om mee te werken aan deze app. De GGD’en hebben een grote rol en verantwoordelijkheid in het proces van bron- en contactopsporing. Daarom moeten ook alle organisatorische, juridische en medische verantwoordelijkheden goed geregeld zijn, voor de landelijke introductie op 1 september en daar werken we de komende weken aan.
GGD GHOR Nederland is benieuwd naar de resultaten van de pilot, bijvoorbeeld naar wat de effecten van de app op de werkprocessen van de GGD zijn. En natuurlijk naar de effecten van de app op de verspreiding van het virus.

Planning lancering

De planning is dat het kabinet op 16 juli besluit over de landelijke introductie van de app en over het moment van de lancering. Het voorstel van VWS is om de app op 1 september te lanceren. Op dat moment zal VWS ook starten met een landelijke campagne om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland op de hoogte is van de app Coronamelder en weet hoe deze te downloaden is.