Politieonderzoek naar verdachten datadiefstal afgerond

Politieonderzoek naar verdachten datadiefstal afgerond

Coronavirus

GGD GHOR Nederland gaat de mensen van wie gegevens betrokken zijn bij de datadiefstal informeren over de afronding van het politieonderzoek naar de verdachten. Ook zal zij een financieel gebaar richting deze burgers maken. Het gaat om zo’n 1250 betrokkenen waarvan de politie heeft vastgesteld dat er screenshots van hun persoonsgegevens zijn gemaakt.

Eind januari 2021 werden de GGD’en opgeschrikt doordat RTL het bericht naar buiten bracht dat grote databestanden uit de coronasystemen in omloop zouden zijn. De politie heeft hier echter geen aanwijzingen voor gevonden. De politie heeft wel kunnen vaststellen dat door de verdachten screenshots zijn gemaakt met daarop persoonsgegevens van zo’n 1250 personen. Dit was in strijd met hun expliciete werkinstructies en training. De rechter heeft inmiddels 4 verdachten veroordeeld. De andere 4 verdachten moeten nog voorkomen.

Afronding dossier datadiefstal richting burgers
Ton Coenen, algemeen directeur GGD GHOR Nederland: “Nu het politieonderzoek is afgerond, hebben we inzicht in de omvang en impact van de datadiefstal. We betreuren het dat er zo’n 1250 personen geraakt zijn door de datadiefstal. En naast onze excuses willen we een financieel gebaar richting deze betrokkenen maken.”

Autoriteit Persoonsgegevens
Direct na de datadiefstal in januari 2021 zijn er – zoals de Autoriteit Persoonsgegevens ook in haar eindbrief heeft vastgesteld – direct verdere verbetermaatregelen genomen ter bescherming van de persoonsgegevens die door de GGD-organisaties worden verwerkt in het kader van de bestrijding van de coronapandemie. Dataveiligheid en privacy zijn integrale onderdelen van onze werkprocedures. Het is een doorlopend proces waarbij we continu de veiligheid van onze systemen analyseren en verbeteren. We spannen ons maximaal in om de data van alle Nederlanders goed te beschermen en beveiligen tegen onrechtmatige inzage en misbruik.

De betrokken burgers ontvangen in de loop van deze maand bericht van GGD GHOR Nederland.