Reactie RTL Nieuws 12 augustus

Reactie RTL Nieuws 12 augustus

NieuwsCoronavirus

GGD GHOR Nederland heeft namens de GGD’en zo’n 1250 personen geïnformeerd over het feit dat hun gegevens onbevoegd zijn ingezien, gestolen en mogelijk verkocht. Zij kwamen naar voren tijdens het politieonderzoek, dat overigens nog loopt. Het is niet duidelijk wanneer de politie het onderzoek afrondt en of er nog meer gedupeerden zijn. De datadiefstal betrof voor zover bekend alleen gegevens uit het systeem CoronIT.

We staan nog steeds in contact met de politie en hebben vooralsnog geen indicatie dat wij mensen niet geïnformeerd hebben, die wel gedupeerd zouden zijn. De politie houdt ons regelmatig op de hoogte, eind juni zijn er opnieuw gedupeerden geïnformeerd over de datadiefstal van begin dit jaar. Iedereen die zich bij de GGD’en laat testen of vaccineren moet er vanuit kunnen gaan dat hun gegevens veilig zijn. Daar wordt alles voor in het werk gesteld.

Maatregelen
Uiteraard zijn er maatregelen genomen naar aanleiding van de datadiefstal in januari, zoals het feit dat gegevens niet makkelijk uit de systemen gehaald kunnen worden zonder daartoe bevoegd te zijn. Ook hebben we de politie de noodzakelijke toegang gegeven tot onze systemen om de daders op te sporen en hebben we onderzoek gedaan op internet naar mogelijk te koop aangeboden persoonsgegevens. Een specialistisch team houdt zich continu bezig met een check of onze medewerkers op een zorgvuldige manier omgaan met persoonsgegevens.

Gedupeerdenlijst
In juni bleek dat RTL Nieuws over een, bij ons onbekend, gestolen databestand van de GGD’en leek te beschikken. Iemand op die lijst was benaderd door RTL Nieuws, echter hij bleek niet door ons geïnformeerd over een eventuele datadiefstal. Hij nam daarop contact met ons op, waarop wij constateerden dat hij niet op een gedupeerdenlijst benoemd stond.

Vervolgens hebben wij aan de redactie van RTL Nieuws gevraagd om de datasets met gedupeerden, die zij blijkbaar in bezit hebben, te delen met ons of de politie. Zo kan verder onderzoek worden uitgevoerd en beoordeeld worden of er inderdaad sprake is van datadiefstal. Eventuele dader(s) kunnen dan worden opgespoord en de eventuele gedupeerden kunnen door ons worden ingelicht. De redactie van RTL heeft dit verzoek geweigerd op journalistieke gronden.

Als blijkt dat RTL nog steeds gestolen databestanden in bezit heeft, betreuren we het dat hierdoor onderzoek naar de daders en het niet informeren van gedupeerden wordt belemmerd. Wij doen alles wat in ons vermogen ligt om ervoor te zorgen dat gegevens van mensen die zich laten testen of vaccineren in veilige handen zijn en blijven.

Verdachten
De politie heeft tot nu toe 7 verdachten aangehouden, waarvan er op dit moment twee zijn voorgeleid bij de rechter. Deze maand worden de rechtszaken verwacht.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne