GGD GHOR Nederland werkt samen met SON om overloop in testvraag op te vangen

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

GGD GHOR Nederland werkt samen met SON om overloop in testvraag op te vangen

NieuwsCoronavirus

GGD GHOR Nederland bevestigt dat de koepelorganisatie van de GGD’en samenwerkt met Stichting Open Nederland (SON), om de grote testvraag op te kunnen vangen. Eerder verschenen berichten in de media over deze aanstaande samenwerking met SON, waarbij de commerciële testaanbieders zijn aangesloten. Vanaf volgende week gaan zij aan de slag met het leveren van extra capaciteit met antigeentesten. Dit, om zicht te houden op de besmettingen door de omikronvariant van het coronavirus.

Rol SON
De omikronvariant zorgt voor veel besmettingen en dus wordt er ook veel getest. Meer dan gedurende de piek door de eerdere deltavariant. Als het in een regio erg druk is dan zullen de commerciële testaanbieders de GGD’en ondersteunen, zodat er meer mensen getest kunnen worden. De commerciële testaanbieders van SON gebruiken door het RIVM gevalideerde antigeen testen. Op de GGD-testlocaties wordt gewerkt met PCR-testen.

Keuze
Het maken van een testafspraak blijft op dezelfde manier gaan. Via coronatest.nl of het landelijk coronatest afsprakennummer van de GGD’en (0800-1202). Als bij het maken van de afspraak blijkt dat een GGD in een bepaalde regio geen plek meer heeft, dan verschijnt automatisch de mogelijkheid om voor een andere testaanbieder te kiezen. Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken bij de GGD’en. Het kan door drukte wel voorkomen dat mensen iets verder moeten reizen of iets langer moeten wachten.

Stijgende testvraag
De huidige testvraag stijgt wekelijks én tot grotere hoogtes dan tot nu toe in eerdere pieken is vertoond. Daarbij is de capaciteit voor PCR-testen beperkt tot rond de 150 duizend. De GGD’en werken hard om zoveel mogelijk testen af te nemen. Zo zetten GGD’en personeel in dat vanuit de testorganisatie de afgelopen maand bij is gesprongen in de boostercampagne. Dit betreft zowel personeel op de testlocaties als in het callcenter. Daarnaast blijven de GGD’en nieuw personeel aantrekken, openingstijden verruimen en waar nodig ook nieuwe testlocaties openen. Hiermee bewegen de GGD’en mee met de stijgende testvraag.

De samenwerking met commerciële testaanbieders start begin volgende week.