Tekort aan labcapaciteit leidt tot oplopende wachttijden coronatest

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Tekort aan labcapaciteit leidt tot oplopende wachttijden coronatest

NieuwsCoronavirus

Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests vervolgens in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden. De maximale labcapaciteit bepaalt daardoor dus ook de maximale testafnamecapaciteit. Op 26 augustus heeft VWS aan de GGD’en gevraagd om te wachten met verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verruiming van de openingstijden (zie hier het bericht van VWS hierover). Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden.

Voor 26 augustus schaalden de GGD’en flink op. Na 26 augustus hebben de GGD’en geen nieuwe testlocaties meer geopend, maar binnen de mogelijkheden van de locaties nog verruimd, zoals ook blijkt uit de wekelijkse cijfers van het aantal afgenomen testen.

Bij de GGD’en zijn testafspraken te boeken voor de aankomende 72 uur. Er komen dus nog elke dag testplaatsen vrij, maar de vraag overtreft op dit moment het aanbod. Daarom moeten mensen met klachten helaas soms meerdere keren een  testaanvraag doen, wat voor begrijpelijke frustratie zorgt en de telefoonlijnen en website verder belast. Pas zodra er meer labcapaciteit beschikbaar komt, kunnen GGD’en verder opschalen en aan de vraag voldoen.

GGD’en juichen het toe dat mensen met klachten zich laten testen. Wij vinden het dan ook uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.

  • Heeft u klachten en duurt het langer dan verwacht om getest te worden? Blijf dan thuis en blijf op afstand van anderen.
  • Krijgt u ernstige klachten, neem dan contact op met uw huisarts.
  • Heeft u geen klachten, laat u dan niet testen.

Alleen zo voorkomen we samen dat meer mensen besmet raken.