Het testen van kinderen

11 april 2022Coronavirus

Ook uw kinderen kunnen in contact komen met corona. Voor veel kinderen is een zelftest genoeg. Uw kind hoeft dan geen test meer te doen bij een GGD. Voor sommige kinderen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij een GGD. In dit artikel vertellen we wanneer uw kind het advies krijgt zich te testen en hoe het testen bij de GGD in zijn werk gaat. 

Wanneer een kind testen
Er zijn situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te testen.

  1. Kinderen die extra risico hebben gelopen op besmetting doordat ze in de buurt waren van familieleden of een vriendje met corona, wordt geadviseerd contact met kwetsbare mensen te vermijden en zich te laten testen of een zelftest te doen als ze (milde) klachten ontwikkelen.
  2. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te testen met een zelftest. Er zijn uitzonderingen op deze regel, die worden beschreven op deze webpagina van het RIVM.

Voor veel kinderen is een zelftest genoeg. Uw kind hoeft dan geen test meer te doen bij een GGD. Voor sommige kinderen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij een GGD. Voor wie dit geldt vindt u op de site van de Rijksoverheid.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te testen. Het testen van uw kind is nooit verplicht.

Hoe maakt u een testafspraak bij een GGD?
U maakt een testafspraak via coronatest.nl of 0800-1202.

Testen met zorg en aandacht
Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u samen met uw kind getest. We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er wordt dan rekening mee gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en uw kind gerust te stellen.

Bij kinderen tot en met 12 jaar wordt standaard extra zorg en aandacht aan het testen besteed. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.

Testmethode
Kinderen worden bij een GGD getest met een NAAT-test, zoals een PCR of TMA. Tijdens de test wordt er met een wattenstaafje wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Meer informatie over de verschillende testmethoden vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie?
In ons overzicht met vragen en antwoorden vindt u meer informatie over het testadvies voor kinderen in diverse situaties. In dat document staan ook alle linkjes over dit onderwerp naar de pagina’s op de sites van het RIVM en de Rijksoverheid. Klik daarvoor op onderstaande link.

Meer informatie over het testen van kinderen leest u hier.