Het testen van kinderen

16 april 2021Coronavirus

In de afgelopen maanden zijn de basisscholen, het voorgezet (speciaal) onderwijs en de kinderopvang (waaronder ook gastouderopvang en BSO) weer open gegaan. Volgens het beleid van de overheid test de GGD nu ook kinderen zónder klachten als iemand in de klas of groep positief getest is op COVID-19. Een kind uit de directe omgeving van een besmet persoon, wordt geadviseerd zich zowel direct als op dag 5 te laten testen. Hierbij geldt het advies om direct te testen bij kinderen onder de 13 minder dringend dan voor de test op of na dag 5.

We kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wanneer een kind laten testen

Er zijn eigenlijk drie situaties waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

  1. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten.
  2. Is de juf, docent of een ander kind uit de klas/groep positief getest? Dan moet uw kind eigenlijk 10 dagen in quarantaine. Laat u het kind na 5 dagen testen en is de uitslag negatief? Dan mag uw kind uit quarantaine.*
  3. Komt uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat iemand anders uit het gezin of de beste vriend uit de klas waarmee gisteren is afgesproken corona heeft? Het advies is dan uw kind zo snel mogelijk te laten testen. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag uw kind uit quarantaine. Hierbij geldt voor kleine kinderen (tot 12 jaar) dat het advies voor de eerste test alleen wordt gegeven als het kort geleden in contact was met mensen uit een kwetsbare doelgroep.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.

Testen met zorg en aandacht

We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf angstig voor is. Daarom worden kinderen tot 12 jaar (mits telefonisch een testafspraak wordt gemaakt) bij ons standaard ingepland op een locatie waarvan u zeker kunt zijn dat wij extra zorg, tijd en aandacht besteden aan het testen van uw kind (soms zelfs met ‘testdiploma’). In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u altijd samen met uw kind getest.

Testmethode – t/m 12 jaar minder diepe neusswab

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Voor kinderen t/m 12 jaar geldt dat de neusafname minder diep hoeft dan gebruikelijk. Hierdoor is deze minder belastend en is dit in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Eerder maakte een enkele GGD soms ook gebruik van de Sabbelwat. In de praktijk werd deze methode echter niet als méér kindvriendelijk ervaren. Wél wordt momenteel onderzoek gedaan naar de geschiktheid van andere testmethoden waarbij het gebruik van het wattenstaafje overbodig wordt. Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie?

In ons vraag en antwoordoverzicht vindt u meer informatie waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen. In dat document treft u ook alle linkjes over dit onderwerp op de pagina’s van het RIVM en de Rijksoverheid. Klik daarvoor op onderstaande link.

Klik hier voor vragen en antwoorden over het testen van kinderen

 

Klik hier voor de voorlichtingsfilm over het testen van jonge kinderen

Feiten en cijfers COVID-19

10 mei 2021 Coronavirus

Bijgaand onze wekelijkse COVID-19-gerelateerde kernfeiten en cijfers om een beter beeld te krijgen van de werkzaamheden van de 25 GGD’en. Lees meer

Lees meer over

GGD’en gebruiken Moderna-vaccin vanaf 12 mei

5 mei 2021 Coronavirus

Ook de GGD’en gebruiken vanaf 12 mei (week 19) het Moderna-vaccin. Lees meer

Lees meer over