Het testen van kinderen

16 april 2021Coronavirus

Uw kinderen kunnen in contact komen met het coronavirus. Dit kan zowel voorkomen binnen het gezin als via vriendjes of kennissen. Ook wanneer uw kind in coronatijd naar de kinderopvang, basisschool of middelbare school gaat bestaat de kans dat uw kind in aanraking komt met iemand die het coronavirus onder de leden heeft.

Volgens het beleid van de overheid testen de GGD’en daarom ook kinderen zónder klachten, wanneer zij extra risico hebben gelopen op een besmetting. Dit is het geval wanneer een kind in de buurt geweest is van iemand met corona. Voor kinderen van 13 jaar of ouder geldt dat zij ook getest worden zonder klachten wanneer ze teruggekomen zijn uit het buitenland, uit een oranje of rood gebied.

We kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van uw kind. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn werk? Welke testmethode wordt er gebruikt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wanneer een kind laten testen
Er zijn eigenlijk vier situaties, waarbij geadviseerd wordt om een kind te laten testen:

  1. Heeft uw kind corona gerelateerde klachten? Dan is het advies het kind zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft uw kind binnen en houdt het zoveel mogelijk afstand van huisgenoten.
  2. Is een huisgenoot van uw kind positief getest en moet uw kind om die reden in quarantaine? Het advies is dan uw kind twee keer te laten testen. Eén keer zo snel mogelijk. En vervolgens, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon. Als de testuitslag van de test op dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag uw kind uit quarantaine. De GGD’en bepalen samen met u hoe goed uw kind op dit moment beschermd is tegen corona. Wanneer uw kind beschermd is tegen corona zijn de regels voor huisgenoten minder streng.
  3. Komt uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek, bijvoorbeeld omdat de docent, een ander kind uit de klas/groep of een vriendje of andere kennis positief is getest? In dit geval zijn er twee mogelijkheden. Een kind kan dan een nauw of overig contact zijn (in de Q&A kunt u meer vinden over wat een nauw of overig contact is).
    A. Komt uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als nauw contact en moet hij/zij om die reden in quarantaine? Het advies is dan uw kind op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen. Als de testuitslag van de test op dag 5 negatief blijkt te zijn, mag uw kind uit quarantaine. Als uw kind een nauw contact is van een klasgenootje of docent op de middelbare school, dan wordt aangeraden om ook zo spoedig mogelijk een test te doen. De GGD’en bepalen samen met u hoe goed uw kind op dit moment beschermd is tegen corona. Wanneer uw kind beschermd is tegen corona zijn de regels voor nauwe contacten minder streng.
    B. Komt uw kind naar voren in een bron- en contactonderzoek als overig contact? Als de besmetting plaatsvond op de kinderopvang, BSO of de basisschool dan is het advies om uw kind op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen. Als de besmetting plaatsvond op de middelbare school dan is het advies om zo spoedig mogelijk een test te doen en uw kind ook op dag 5 na het laatste contact met de besmette persoon te laten testen.
  4. Is uw kind minder dat 10 dagen geleden teruggekomen uit een rood of oranje gebied? Het advies is om uw kind te laten testen. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden over quarantaine na terugkeer uit het buitenland.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen uw kind niet te laten testen. Het laten testen van uw kind is nooit verplicht. Zit uw kind in quarantaine en wilt u uw kind niet laten testen? Dan mag een kind ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan u.

Testen met zorg en aandacht
We begrijpen dat u het wellicht spannend vindt om uw kind te laten testen. Of dat uw kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf.

Kinderen tot en met 12 jaar worden standaard ingepland op een locatie waarvan u zeker kunt zijn dat wij extra zorg, tijd en aandacht besteden aan het testen (soms zelfs met ‘testdiploma’). In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD’en niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, wordt u altijd samen met uw kind getest.

Testmethode
Kinderen worden bij de GGD’en getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie?
In ons vraag en antwoordoverzicht vindt u meer informatie over het testadvies voor kinderen in diverse situaties. In dat document treft u ook alle linkjes over dit onderwerp op de pagina’s van het RIVM en de Rijksoverheid. Klik daarvoor op onderstaande link.

Klik hier voor vragen en antwoorden over het testen van kinderen