Tweede Kamerlid Maarten Hijink bezoekt priklocatie in Soest

Tweede Kamerlid Maarten Hijink bezoekt priklocatie in Soest

NieuwsVaccineren

Maandag 15 april bracht Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) een werkbezoek aan de vaccinatiecampagne in Soest. Hij ging in gesprek met Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Nicolette Rigter en wethouder Liesa van Aalst. Ruim 1400 jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 waren opgeroepen om de prik deze dag te halen. Op maandag 25 maart 2019 startte GGD regio Utrecht al met de vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte.

De jongeren die in aanmerking komen voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY kregen hiervoor een uitnodiging en gaven daar massaal gehoor aan. Maarten Hijink en Liesa van Aalst kwamen deze ochtend op werkbezoek. Ze spraken met de DPG onder andere over de mazelenuitbraak in Den Haag en de vaccinatiethematiek, die nu ook centraal staat in de Tweede Kamer.

Stimuleren

Maarten Hijink over hoe we vaccineren kunnen stimuleren: “Het rijksvaccinatieprogramma is erg succesvol geweest. Vroeger kwamen uitbraken van polio, mazelen en bof nog met grote regelmaat voor. Kinderen werden ziek of gingen er zelfs aan dood. Gelukkig gebeurt dat bijna niet meer. De keerzijde daarvan is dat jongeren en ouders van kinderen de gevaren van deze infectieziekten niet meer zien. Spookverhalen over het gevaar van vaccins worden dan belangrijker dan het gevaar van deze dodelijke ziektes. Ik denk dat het daarom erg belangrijk is dat in woord en beeld de risico’s van ziektes verteld worden. Laat mensen die meningokokken hebben gehad, of ouders die een kind hebben verloren, hun verhaal in de klas vertellen. Laat zien dat deze ziektes dodelijk kunnen zijn of tot amputaties, verlamming en blijvende hoofdpijn kunnen leiden. Dat is confronterend maar wel noodzakelijk als we het belang van vaccinaties willen benadrukken.”

Belang van vaccineren

Hijink over het belang van vaccineren: “Ik denk dat het enorm belangrijk is dat jongeren zich laten vaccineren. Meningokokken is een vreselijk ziekte die we kunnen voorkomen door te vaccineren. Wat mij betreft bekijkt het kabinet ook opnieuw of het vaccin tegen meningokokken B niet alsnog in het vaccinatieprogramma kan wordt opgenomen. Het is moeilijk uit te leggen dat er kinderen ziek worden terwijl werkzame vaccins beschikbaar zijn die niet worden ingezet.