Verpleegkundige Seksuele Gezondheid Iris Morauw: ‘Dit is zeker geen standaardbaan als verpleegkundige en dat bevalt me!’

Verpleegkundige Seksuele Gezondheid Iris Morauw: ‘Dit is zeker geen standaardbaan als verpleegkundige en dat bevalt me!’

NieuwsGezondheid
Image related to to

Tijdens de Week van Zorg en Welzijn laten we GGD-professionals in de regio graag aan het woord. Waarom werken zij in de publieke gezondheid en hoe ziet hun werkdag eruit? Vandaag is de beurt aan Iris Morauw, verpleegkundige bij de afdeling Seksuele Gezondheid van GGD Zeeland.

De werkdag van Iris

‘Tijdens deze werkdag kwam een stel langs voor de behandeling van syfilis. Deze geslachtsziekte wordt behandeld door het zetten van een prik. Voorafgaand aan de behandeling heb ik hun casussen en uitslagen doorgenomen en met de arts besproken. Vervolgens kwam een cliënt langs voor een hepatitis B vaccinatie. De hepatitis B serie is gratis voor risicogroepen (mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers) binnen de soa-poli en vaccineren wij daardoor regelmatig.

 

De rest van mijn dag heb ik gewerkt voor het soa-spreekuur. Deze taak beslaat een groot deel van mijn werk. Tijdens dit spreekuur sporen mijn collega’s en ik seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) op en behandelen we deze. Ook maken we seksuele problemen of disfuncties tijdens de gesprekken bespreekbaar.

Naast deze werkzaamheden heb ik ook nog een aantal andere taken binnen de afdeling Seksuele Gezondheid. Zo coördineer ik elk jaar het Safe Sex Promotieteam, in samenwerking met HBO-studenten. Met dit team gaan we in gesprek met jongeren bijvoorbeeld tijdens het uitgaan of op een festival. De gesprekken gaan over veilig vrijen en we promoten SENSE, het centrum seksuele gezondheid.

Een ander deel van mijn werk is het geven van voorlichting op scholen en asielzoekerscentra van Zeeland. Hier maak ik dingen zoals zwangerschap, anticonceptie, sexting bespreekbaar.’

Werken in de Publieke Gezondheid

Het mooie aan mijn baan vind ik dat ik, samen met mijn collega’s, bijdraag aan de seksuele gezondheid van de inwoners van Zeeland. Het contact met de cliënten is echt heel bijzonder; in de gesprekken leer je mensen goed kennen in een korte tijd. Hierdoor kun je maatwerk leveren.

Daarnaast kan ik mijn creativiteit kwijt in mijn werk. Ik denk mee over bijvoorbeeld online campagnes en het ontwerpen van posters en flyers. Een ding is zeker: dit is zeker geen standaardbaan als verpleegkundige en dat bevalt me! Mijn enthousiasme over deze baan deel ik graag met anderen, vandaar dat ik ook mee doe aan in de campagne Ik Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Lees meer verhalen van GGD-professionals op de campagnewebsite van Ik Zorg.

Ook geïnteresseerd in een baan in de publieke gezondheid?
Bekijk alle actuele vacatures bij de GGD of ontvang persoonlijk advies.