Welke coronaprik kan ik krijgen?

We merken dat niet iedereen weet wat het verschil is tussen de boosterprik en de herhaalprik. Hierdoor komen mensen onnodig naar een vaccinatielocatie. We leggen daarom graag het verschil voor u uit.

De boosterprik is voor iedereen van 12 jaar en ouder die de prikken uit de basisserie heeft gehad. De basisserie houdt in: 2 prikken met een mRNA-vaccin (zoals Moderna en BioNTech/Pfizer) of AstraZeneca, 1 prik met het Janssen-vaccin óf 1 vaccinatie als u vóór de eerste prik al corona heeft gehad. De boosterprik kunt u 3 maanden na de laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.

De herhaalprik is niet voor iedereen beschikbaar.
De Gezondheidsraad heeft geadviseerd de herhaalprik alleen te geven aan:

  • mensen vanaf 60 jaar (en mensen die in 2022 60 jaar worden);
  • bewoners van verpleeghuizen;
  • volwassenen met het syndroom van Down;
  • mensen met een ernstige afweerstoornis die zijn uitgenodigd door een specialist. Deze mensen hebben meestal ook al een 3e prik gekregen in de basisserie.

Mensen die hiervoor in aanmerking komen, kunnen de herhaalprik 3 maanden na de boosterprik of coronabesmetting krijgen. Een herhaalprik is voor andere mensen nu niet nodig en wordt daarom ook niet door de GGD’en gezet.

Er is geen medische noodzaak en/of mogelijkheid om een tweede herhaalprik te krijgen.

Online afspraak maken voor een extra coronaprik?

Controleer van tevoren goed welke prikken u al heeft gehad. Dat kunt u zien op mijn.rivm.nl/vaccinaties of in uw CoronaCheck-app. Zo weet u zeker dat u voor de juiste prik een afspraak maakt.

Op deze pagina vindt u een overzicht van het aantal prikken. De overheid bepaalt wie welke prik kan krijgen.