Wijzigingen in quarantainebeleid

Wijzigingen in quarantainebeleid

NieuwsCoronavirus

De minister van VWS maakte in de persconferentie van vrijdagavond 14 januari 2022 wijzigingen bekend in het quarantainebeleid. De GGD’en zijn pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen. De 25 regionale GGD’en zullen de huidige quarantaineadviezen zo spoedig mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De haalbare invoerdatum is 21 januari.

Het doorvoeren van andere quarantaineregels in alle communicatiemiddelen en processen vergt nu eenmaal enige tijd en zorgvuldigheid. Ervaring leert namelijk dat ook eenvoudig ogende beleidswijzigingen vele uitzonderingen kennen en met zich meebrengen. Dit leidt vaak tot de nodige complexiteiten in de uitvoering. Complexiteiten die op voorhand niet altijd zijn te voorzien.

Ook de omvang van de betrokken organisaties maakt dat er tijd nodig is om de vele duizenden medewerkers van de juiste instructies te voorzien. Zij zijn werkzaam op diverse plekken in het land en in verschillende rollen, in de testketen en bij bron- en contactonderzoek. Daarnaast moeten wijzigingen worden doorgevoerd in alle systemen en communicatiemiddelen. Ook dat vraagt zorgvuldigheid.