GGD’en testen op COVID-19

GGD’en testen op COVID-19

Coronavirus

Tijdens de coronapandemie konden mensen in Nederland zich bij de GGD’en laten testen op corona. Door te testen op het coronavirus konden mensen die besmet waren de juiste maatregelen nemen en voorkomen dat zij anderen besmetten. Ook konden de GGD’en zo onderzoeken waar iemand besmet was geraakt en wie diegene mogelijk had besmet (het bron- en contactonderzoek). Door testen en het bron- en contactonderzoek kon zicht gehouden worden op de ontwikkeling van het virus.

Vanaf maart 2020 tot en met maart 2023 hebben de GGD’en in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) getest op het coronavirus. De GGD’en voerden het testbeleid uit dat in Nederland was vastgesteld. De GGD’en namen een groot deel van alle testen af. Maar, ook op andere plekken werden testen afgenomen, zoals in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen en in commerciële teststraten.

Testen voor iedereen

In het begin van de coronapandemie testten de GGD’en mensen met cruciale beroepen, zoals zorgmedewerkers. Vanaf 1 juni 2020 kon iedereen in Nederland zich bij klachten op het coronavirus laten testen bij de GGD. Om dit mogelijk te maken was het belangrijk dat mensen makkelijk een afspraak konden maken en dat testlocaties snel en goed bereikbaar waren. Het maken van een afspraak kon telefonisch én online, en was in verschillende talen mogelijk. Mensen die vanwege hun gezondheid niet naar een testlocaties konden komen werden thuis getest. Op het hoogtepunt van de pandemie waren er in heel Nederland 185 GGD-testlocaties en werden er 156.000 afnames per dag gedaan. In totaal hebben de GGD’en 31,5 miljoen testen uitgevoerd bij 11,7 miljoen mensen.

 

De kracht van landelijke dienstverlening en regionaal maatwerk
Tijdens de coronapandemie hebben de GGD’en en GGD GHOR Nederland hun krachten gebundeld om landelijke dienstverlening en regionaal maatwerk te combineren. Zo zorgde GGD GHOR Nederland ervoor dat het landelijk beleid van de overheid verduidelijkt werd, zodat de GGD’en dit konden uitvoeren. Ook werd het maken van een testafspraak landelijk geregeld en zorgde GGD GHOR Nederland voor mobiele testlocaties die de GGD’en konden inzetten. De GGD’en kenden hun regio en de behoeftes van inwoners het best. Zo konden zij de beste plek vinden voor een testlocatie, met persoonlijke aandacht de test uitvoeren en inwoners persoonlijk advies geven. De GGD’en stemden op deze wijze hun zorg zo goed mogelijk af op hun regio.

 

Testafspraak en uitslag

Sinds 17 maart 2023 zijn de GGD-testlocaties gesloten en is het testen op corona officieel gestopt. Wil je je oude testuitslagen bekijken? Bel dan de GGD bij jouw in de regio. Op ggd.nl vind je de contactgegevens van de GGD in jouw regio.

 

Meer informatie over coronavirus?