Prikken tegen het coronavirus

Prikken tegen het coronavirus

Coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Door het zetten van coronaprikken hebben de GGD’en geholpen mensen beter te beschermen tegen het coronavirus. Het coronavaccin zorgt ervoor dat mensen beter beschermd zijn tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona.

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige prikcampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008, hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen geprikt. Het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar) wordt ook voor een groot deel door de GGD’en uitgevoerd.

Een operatie van formaat
In december 2020 kregen de GGD’en van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht om te ondersteunen bij het prikken tegen corona. Alle inwoners van Nederland moesten zo snel mogelijk een coronaprik krijgen. Deze opdracht was een operatie van formaat. Zo werden er niet alleen prikken gezet op grote priklocaties, maar werden er ook mobiele priklocaties in de wijk ingezet, zodat gemakkelijk en dichtbij huis geprikt kon worden. Daarnaast was het voor mensen die niet zelfstandig of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie konden komen, mogelijk om thuis een coronaprik te krijgen. In totaal zijn er tussen januari 2021 en juni 2024 zo’n 40 miljoen coronaprikken gezet bij 12,7 miljoen mensen.

De GGD’en voeren deze opdracht tot op de dag van vandaag uit zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht. De zorgprofessionals van de GGD’en staan nog steeds klaar voor mensen die – volgens het huidige beleid – de coronaprik mogen halen. Voor de najaarsronde van 2024 schalen zij daarvoor weer op. Ook zijn de GGD’en er om vragen te beantwoorden en twijfels bespreekbaar te maken.

Vaccineren is meer dan alleen een prik zetten
Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten voordat ze de coronaprik halen. Doordat onze professionals in direct contact staan met de inwoners in hun regio, weten zij wat er leeft en naar welke informatie mensen op zoek zijn. Ook op de priklocatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de coronaprik te beantwoorden.

Voor mensen met prikangst bieden de GGD’en persoonlijke ondersteuning. Liggend geprikt worden kan bijvoorbeeld bijna altijd en een aantal GGD’en hebben zelfs speciale hulpmiddelen bij prikangst.

De coronaprik halen?
De coronaprik is het hele jaar door beschikbaar. Het is alleen niet meer nodig dat iedereen in Nederland de coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door eerder gezette coronaprikken, doorgemaakte coronabesmettingen of een combinatie van beide. Hier leest u of in aanmerking komt voor de coronaprik. En hoe u daar dan een afspraak voor maakt.

 

Meer informatie

Hebt u een vraag over het coronabeleid? Kijk dan op coronavaccinatie.nl. Voor andere vragen gaat u naar rivm.nl/corona.
Wilt u in gesprek met een zorgprofessional van de GGD over uw persoonlijke situatie? Bel dan naar het landelijke coronanummer van de GGD: 0800 – 7070.