Prikken tegen het coronavirus

Prikken tegen het coronavirus

Coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Door het zetten van coronaprikken hebben de GGD’en geholpen mensen beter te beschermen tegen het coronavirus. Het coronavaccin zorgt ervoor dat mensen beter beschermd zijn tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona.

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige prikcampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008, hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen geprikt. Het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar) wordt ook voor een groot deel door de GGD’en uitgevoerd.

Een operatie van formaat
In december 2020 kregen de GGD’en van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht om te ondersteunen bij het prikken tegen corona. Alle inwoners van Nederland moesten zo snel mogelijk een coronaprik krijgen. Deze opdracht was een operatie van formaat. Zo werden er niet alleen prikken gezet op grote priklocaties, maar werden er ook mobiele priklocaties in de wijk ingezet, zodat gemakkelijk en dichtbij huis geprikt kon worden. Ook was het voor mensen met een slechte gezondheid mogelijk om thuis een coronaprik te krijgen. In totaal zijn er tussen januari 2021 en juni 2023 maar liefst 37 miljoen coronaprikken gezet bij 12,7 miljoen mensen.

De GGD’en voeren deze opdracht tot op de dag van vandaag uit zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht. De zorgprofessionals van de GGD’en staan nog steeds klaar voor mensen die een coronaprik willen halen. Ook zijn ze er om vragen te beantwoorden en twijfels bespreekbaar te maken.

Vaccineren is meer dan alleen een prik zetten
Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten voordat ze een coronaprik halen. Doordat onze professionals in direct contact staan met de inwoners in hun regio, weten zij wat er leeft en naar welke informatie mensen op zoek zijn. Ook op de priklocatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de coronaprik te beantwoorden.

Voor mensen met prikangst bieden de GGD’en persoonlijke ondersteuning. Liggend geprikt worden kan bijna altijd en een aantal GGD’en hebben zelfs speciale hulpmiddelen bij prikangst. Zoals het aaien van puppy’s of het gebruik van Virtual Reality-brillen.
Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten.

De coronaprik halen?
Wilt u de coronaprik halen? Mensen van 18 jaar of ouder die een hoger risico hebben op ernstige klachten door corona kunnen weer een prikafspraak maken bij de GGD. Dit geldt ook voor zorgverleners. Hier kunt u zien of u dit najaar een coronaprik kunt halen. Komt u in aanmerking voor de coronaprik? Maak snel en makkelijk uw afspraak op planjeprik.nl.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het coronavirus? Kijk op mijnvraagovercorona.nl.
Wilt u graag in gesprek met een zorgprofessional van de GGD over uw persoonlijke situatie? Bel dan naar 0800 – 7707707.