Vragen en antwoorden Moderna-vaccin

Vragen en antwoorden Moderna-vaccin

Hieronder vinden jullie meer informatie, in vraag en antwoord vorm, omtrent het Moderna-vaccin.

Mogen mensen kiezen voor een vaccin?
Nee, dat is niet mogelijk. Iedereen, die geboren is in 2003 of eerder, kan gevaccineerd worden. Voor de GGD’en is de vaccinatiestrategie leidend en wordt beschikbaar vaccin toebedeeld. Kijk op: Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus? | Rijksoverheid.nl

Hoe wordt bepaald wie Moderna en wie BioNTech/Pfizer krijgt?
Moderna en BioNtech/Pfizer zijn geschikt voor dezelfde vaccinatiedoelgroepen. Op locaties waar Moderna wordt gebruikt, krijgt iedereen in principe Moderna voor zo ver dat beschikbaar is. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/ Pfizer. Mensen jonger dan 18 jaar krijgen geen Moderna.

Waar gaat de GGD Moderna gebruiken?
Op circa tien locaties.

Hoe wordt er voor gezorgd dat de tweede vaccinactie met hetzelfde merk vaccin is?
Bij binnenkomst wordt hierop gecontroleerd door de host die naar de juiste rij verwijst. Daarnaast vindt ook controle plaats door de administrateur én door de prikker.

Waarom moet ik naar dezelfde locatie voor de tweede vaccinatie met Moderna?
Omdat Moderna niet op alle locaties beschikbaar is.

Hoe weet ik zeker dat de vaccins allebei even goed zijn?
De vaccins zijn gebaseerd op dezelfde technologie. De EMA heeft ze ook op dezelfde manier beoordeeld. Het coronavaccin van Moderna is net als het vaccin van BioNTech/Pfizer een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in ons  lichaam. Als reactie hierop maakt ons lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Beschermen de vaccins even goed?
Deze vaccins zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Meer informatie?
Op de site van het CBG staat meer informatie over de twee vaccins. Hier staat ook een publieksvriendelijke versie van de bijsluiter van het BioNTech/Pfizer vaccin en van het Moderna-vaccin.