Socialmedia-campagne Naar de GGD… ja of nee?
In de zomer van 2022 gaven we op onze socialmedia-kanalen op een ludieke manier antwoord op de meestgestelde vragen van mensen over corona. Hieronder de afbeeldingen die we gebruikten voor de posts. En de antwoorden op de vragen uiteraard!

 

Testen

Als je voor je reis een negatieve uitslag van een coronatest nodig hebt, kun je terecht bij een commerciële testlocatie.De GGD test niet voor een testbewijs. Een testuitslag bij de GGD kan tot 48 uur duren. Lees meer over een test voor je reis op deze pagina.

Voor de meeste mensen is een zelftest voldoende. Bij een positieve zelftest hoef je geen test te doen bij de GGD, je gaat direct in isolatie. Als je tot een bepaalde doelgroep behoort, dan test je wel bij de GGD. Kijk hier of dit voor jou geldt.

Voor je bezoek hoef je niet naar de GGD voor een test. Het advies is wel om een zelftest te doen. Houd je bij mensen met een kwetsbare gezondheid extra goed aan de basisadviezen. Deze vind je op deze pagina.

Heb je klachten die kunnen wijzen op corona? Doe dan direct een zelftest. Je hoeft niet naar de GGD. Heb je geen klachten? Hou je gezondheid goed in de gaten. Krijg je toch klachten? Test jezelf dan zo snel mogelijk. Kijk voor een persoonlijk advies op deze pagina.

Een negatieve zelftest maar wel klachten? Doe de volgende dag opnieuw een zelftest. Je hoeft niet naar de GGD. Het is verstandig contact met ouderen en personen met een kwetsbare gezondheid te vermijden. Werk je in de zorg? Dan geldt een aangepast advies.

Kinderen zonder klachten hoeven niet preventief een zelftest te doen. Doe dit wel als het kind wél klachten heeft die op corona kunnen wijzen. Meer weten? Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang maakte een handige beslisboom met informatie per leeftijdscategorie.

Heb je corona en wil je een herstelbewijs? Laat je direct testen. Je krijgt alleen een herstelbewijs na een positieve test bij de GGD of een andere testaanbieder. Een testafspraak bij de GGD maak je via https://www.coronatest.nl of 0800-1202. Lees meer op deze pagina van de Rijksoverheid.

Isolatie

Na een positieve test ga je direct thuis in isolatie. Bij een positieve zelftest is voor de meeste mensen een test bij de GGD niet nodig. Heb je huisgenoten, zorg dan dat je niet met elkaar in contact komt. Lees hier meer over wat je moet doen bij een positieve test.

Als je corona hebt, ga je minimaal 5 dagen in isolatie. Het kan zijn dat je in jouw geval langer in isolatie moet. De isolatieperiode hangt ervan af of je klachten hebt of niet. Kijk voor een persoonlijk advies op deze pagina.

Na een coronatest bij de GGD krijg je digitaal bericht met de uitslag. Is de uitslag positief? Je kunt worden gebeld, of krijgt een beveiligde e-mail met informatie over isolatie en het informeren van je contacten. Voor de meestgestelde vragen kun je ook terecht op vragen.coronatest.nl.

Als je huisgenoot corona heeft dan gaat die in isolatie. Zorg dat je niet met elkaar in contact komt en vermijd 10 dagen contact met ouderen en kwetsbaren. Krijg je klachten? Test jezelf dan zo snel mogelijk met een zelftest. Meer informatie vind je op deze pagina.

Als je corona hebt ga je direct minimaal 5 dagen in isolatie. 24 uur klachtenvrij? Dan mag je na dag 5 weer naar buiten. Het kan zijn dat je op het feestje al besmettelijk was. Informeer de mensen met wie je in nauw contact bent geweest. Kijk voor tips op deze pagina.

Als je corona hebt, ga je minimaal 5 dagen in isolatie. Het is geen beleid om opnieuw te testen of je weer negatief bent. Na 5 dagen nog klachten? Je mag dan pas uit isolatie als je 24 uur klachtenvrij bent óf na dag 10 van je isolatie. Kijk hier voor advies.

Vaccineren

Eén van de aangeboden prikken nog niet gehaald? Op https://prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl/nl zie je waar je zonder afspraak terecht kunt voor een coronaprik. De locaties en openingstijden veranderen regelmatig; controleer dus vlak voor vertrek de website. Welke prik je op dit moment kunt krijgen, vind je op: https://www.rijksoverheid.nl/…/hoe-maak-ik-een-afspraak… Let op: er moeten altijd minimaal 3 maanden zitten tussen een prik of besmetting en de coronaprik.

Met het warme weer kunnen de openingstijden van de priklocaties afwijken. Controleer vlak voor vertrek de website van jouw regionale GGD of kijk op http://prikkenzonderafspraak.nl voor de actuele informatie. Op pad? Drink voldoende en beperk beweging tijdens de warmste uren van de dag.

Reizen

Voor je reis heb je soms een coronabewijs nodig. Dat kan zijn een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs dat je corona hebt gehad, of een testbewijs na een negatieve testuitslag. De regels per land verschillen. Controleer deze voor je op reis gaat via deze pagina.

Als je positief test op vakantie, ga je daar in isolatie. Neem contact op met je reisorganisatie voor informatie en advies. Reis je niet met een organisatie? Kijk dan naar de lokale coronaregels. Meer over reizen en het coronavirus vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.